Afgelopen weekend was ik naar een inspirerende bijeenkomst waarbij 3 prachtige vrouwen geïnterviewd werden. Het thema was Powervrouwen en mensenhandel.

Met gevaar voor eigen leven

Eén van de powervrouwen was Soesma Radja. Zij vertelde hoe zij tijdens een yoga retreat in India in het huis waar zij verbleef een jonge vrouw ontmoette die uitgebuit werd als huisslavin. Met gevaar voor eigen leven en veel doorzettingsvermogen is het haar gelukt om de vrouw te bevrijden. Dat verhaal is hier niet samen te vatten, daarom heeft ze er ook een boek over geschreven ‘Madam is not good’ Een aanrader en bovendien steun je bij aanschaf de aanpak van mensenhandel.

Het besluit om de jonge vrouw te redden en de acties die ze daarvoor nam gingen gepaard met grote angst. Ze wist niet wie ze kon vertrouwen, want de eigenares van het huis was een vermogende vrouw met veel invloed. Toch is ze doorgegaan met hulp zoeken voor het meisje, omdat ze anders ook zichzelf zou verloochenen.

Moed is doen waar je eigenlijk bang voor bent

Ik heb diep respect voor Soesma, dat zij ondanks haar angst de stappen heeft gezet die nodig waren voor de vrouw die na jarenlange gevangenschap bevrijd is. En daarmee heeft zij ook de stappen gezet die nodig waren voor haarzelf. Ze kon het niet over haar hart verkrijgen om weg te kijken. En van daaruit deed ze wat ze voelde dat ze moest doen.

Ik zal nooit zeker weten wat ik zou hebben gedaan. Ik was niet in die situatie. Maar ik denk wel dat ik het me zelf moeilijk of zelfs niet zou hebben vergeven als ik niks had gedaan.

Helden zijn niet de mensen die nergens bang voor zijn, maar juist de mensen die actie ondernemen ondanks hun angst. Als je geen angst voelt om iets te doen, heb je er ook geen moed voor nodig. Angst is juist het signaal dat hetgeen wat je wilt doen belangrijk voor je is.

Dagelijkse stress

Dat geldt ook voor onze dagelijkse angsten, de dingen die ons stress bezorgen. De dingen die je eigenlijk wilt doen, maar die je eng vindt.

De volgende keer dat je het gevoel hebt dat je iets moet of wilt doen wat je spannend vind, vraag jezelf dan af waarom het belangrijk voor je is. Als het iets is wat je wordt opgelegd, dan is het moedig om ‘nee’ te zeggen. Als je voelt dat je het spannend vindt, maar wel wilt doen, realiseer je dan waarom het belangrijk voor je is. Als je beseft waarom je iets wilt doen of juist niet wilt doen, lukt het je eerder om over je angst heen te stappen. Het gaat om jouw leven en dus om wat voor jou belangrijk is. 

Ga de dingen die je spannend vind stap voor stap aan

Ze zeggen dat angst een slechte raadgever is. Maar als je je bewust wordt van wat er achter die angst zit kan het je juist helpen om te doen wat je wilt of een stap in die richting te zetten. Ik geloof in stapjes. Met elke actie in de richting waar jij heen wilt wordt de volgende stap weer makkelijker. Dan is de kloof straks te overbruggen met een klein sprongetje. 

Soesma wist ook niet meteen hoe ze de jonge vrouw kon bevrijden. Het lukte ook niet meteen. Maar ze zette de stappen om het uiteindelijk voor elkaar te krijgen. Dat was ondanks haar angst heel belangrijk voor haar. 

 

 

Het verschil dat hét verschil gaat maken

Goede voornemens? Kies er één! 2019 is begonnen. Het begin van een nieuw jaar geeft het gevoel van nieuwe mogelijkheden en kansen. Niet voor niks maken mensen graag goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Tot nu toe maakte ik nooit specifieke voornemens per...

Voel jij je vrij in je vakantie?

Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacantia, dat staat voor vrij zijn van verplichtingen: vrije tijd. Ben jij helemaal vrij van verplichtingen in je vrije tijd? Of kom je zodra je vakantie begint in de stress door alles wat er moet gebeuren om op reis te...

Rust in de chaos

Soms slaat de chaos bij mij toe Laatst was ik een afspraak vergeten. Het stond gewoon in m’n agenda, maar mijn hoofd zat te vol. Ik had die vergadering helemaal niet meer op m’n netvlies. Dus werd ik gebeld met de vraag waar ik was. Nou, ik zat dus gewoon achter m’n...

Met je vuist op tafel

Met je vuist op tafel   Harmonie Mensen die gevoelig zijn voor burn-out houden vaak van het harmoniemodel. Althans dat kom ik vaak tegen. Er is een neiging om je niet te hard uit te spreken om conflicten te voorkomen; Voor je burn-out liep je wellicht al...

Het is een uitdagende tijd. Hoe ga je daar mee om?

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben nu zo veel impact op ons leven dat ik graag met je wil delen hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je uit deze ervaring iets positiefs kunt halen. Vorige week deelde ik er al een bericht over op social media. Ik moet...

Last van chaos in je hoofd? Begin praktisch!

Als je een burn-out hebt meegemaakt is het fijn om schoon schip te maken met wat je niet meer dient en je bewust te worden van wat je nu wel wilt. Praktisch opruimen kan daar ontzettend bij helpen.

Marieke heeft een nieuwe manier gevonden om dingen te doen

Voor haar burn-out had Marieke haar leven heel goed onder controle en kon ze ook heel veel aan. Ze leidde een druk en veelzijdig leven en hield minstens tien ballen tegelijk in de lucht.

Hersteld van burn-out en nu?

Regelmatig op 't randje van een nieuwe burn-out Als je weet hoe het voelt om een burn-out te hebben, wil je dat niet nog een keer meemaken. Toch is het niet zeldzaam dat het mensen meerdere malen overkomt.  Na mijn burn-out in 2007 heb ik me ook regelmatig op het...

Mag jij ziek zijn van jezelf?

Vorige week had ik de griep. Niet leuk. Het gaf me wel te denken Het hielp me om meer bij mezelf te komen. Zo'n griep is geen toeval. Eigenlijk wist ik best dat ik meer rust moest nemen. Ik was al in m'n agenda gaan kijken wanneer ik vakantie kon plannen en ik zorgde...

Back to basics

Het geeft heel veel rust en ontspanning als in de basis alles op orde is. Bijvoorbeeld, dat de rekeningen op tijd worden betaald, dat je overzicht hebt over je afspraken, dat je de dingen die je nodig hebt op de goede plek liggen en makkelijk kunt vinden.

Vrij oversteken

Vandaag realiseerde ik me ineens dat ik m’n recht op vrij oversteken neem Ik liep op m’n gemak over een zebrapad. Links wachtten twee automobilisten geduldig en van rechts kwam een stadsbus die ook rustig stil bleef staan tot ik aan de overkant was. Ik realiseerde me...

Reageer je op wat er op je af komt of bepaal jij?

Te veel informatie, hoe ga je daarmee om? Van de week was in het nieuws dat 28 procent van alle werknemers (ruim 2,1 miljoen mensen in Nederland) op een werkdag zoveel informatie krijgt dat zij moeite hebben om dit snel genoeg te verwerken. Dit blijk uit de nieuwste...

Veranderen is een heldendaad!

Laatst las ik over de heldenreis in een boek over coaching. Het bijzondere is dat ik vervolgens overal stuitte op ‘De heldenreis’. Op Social Media en in een tijdschrift dat ik gratis kreeg. Als dit soort synchroniciteit op mijn pad komt, blijft het me bezig houden. Ik...

Ik had een aanpassings-stoornis

Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld. De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de zomervakantie. Ik dacht dat die drie weken vakantie wel genoeg zouden zijn om er weer bovenop te komen. Maar ook na die...

Dankbaarheid is een krachtige emotie

Vorig weekend heb ik wat plantjes bijgekocht voor een plantenpot waarin nog niks stond. Ik kan zo genieten van mijn kleine stadstuintje! Dan voel ik me echt tevreden en dankbaar voor het leven dat ik kan leven. Dankbaar voor de plek waar ik woon. M’n lieve katten...

Nog even dit afmaken…? Of de boel de boel laten?

Een van de moeilijkste lessen én tegelijkertijd de belangrijkste les die ik met vallen en opstaan heb geleerd door m’n burn-out is om beter te luisteren naar m’n lichaam. Vooral m’n gevoel in m’n hoofd. Soms voel ik weer even dat gevoel in m’n hoofd dat ik ook had...

Verbinding door jezelf te zijn

In een podcast hoorde ik een mooi inzicht: verbinding en authenticiteit zijn beide essentiële levensbehoeften van de mens. Angst voor afwijzing Het stukje van het gesprek hierover gaat over dat we hierdoor vaak in een spagaat komen. Want iedereen heeft als kind wel de...

Emotie is deels een expressie van het lichaam

"Sta rechtop, met je schouders naar achteren" Dat is de eerste regel die Jordan B. Peterson adviseert in zijn boek ’12 regels voor het leven’. Nou hou ik juist niet zo van leefregels die een ander je adviseert. Ik geloof dat het er juist om gaat dat je ontdekt wat...

Sleutels, stress en hartkloppingen

Een groot deel van mijn leven was het heel normaal dat ik m’n sleutels niet kon vinden. Zo goed als elke ochtend was het vaste prik. Klaar om te vertrekken, maar verrek, waar zijn m’n sleutels? Paniek….. “Nu kom ik te laat!” “Wat ben ik toch een stommeling!”, “Waarom...

Het hooi op mijn vork werd een hele hooiberg

Toevallig of niet, in de week van de werkstress, had ik er zelf last van….. Afgelopen week heb ik me op Facebook nog zitten opwinden over de negen tips die uit onderzoek naar voren waren gekomen om het werkplezier te verhogen.  Geen enkele tip was gericht op de...
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial