’Back to basics’ popte bij mij vandaag op omdat ik een brief van de Nederlandse Spoorwegen had laten liggen. Mijn OV-kaart is inmiddels antiek en het is nodig dat die geactualiseerd wordt, waarvoor ook een nieuwe pasfoto nodig is. Met deze brief bood de NS mij de service om eenvoudig een foto te sturen, en dan zou mijn abonnement met nieuwe OV-kaart vanzelf worden verlengd. De brief lag al een paar weken op m’n tafel om niet te vergeten dat ik actie moest ondernemen. Vanmiddag nam ik pas de tijd om de brief goed te lezen. Toen bleek, op pagina 2 van de brief, dat ik m’n foto uiterlijk 29 november had moeten sturen. Ik was dus net een dag te laat! Geen zorgen, dit komt wel goed, maar ik moet er nu wel wat meer voor doen. Ook dat werd toegelicht in de brief, gelukkig.

Dubbele onrust

Ik besefte hierdoor dat ik sommige basis dingen de laatste tijd wat heb laten liggen. Dat is voor mij een signaal dat het tijd is om stil te staan bij of ik nog wel de juiste prioriteiten stel. Want als ik de basiszaken niet op orde heb, maakt me dat onrustig. En de reden dat ik het niet op orde heb is juist onrust! Dat is dus dubbele onrust. Zonde van mijn energie en dus tijd om even back to basics te gaan.

De basis op orde

Het geeft heel veel rust en ontspanning als in de basis alles op orde is. Bijvoorbeeld, dat de rekeningen op tijd worden betaald, dat je overzicht hebt over je afspraken, dat je de dingen die je nodig hebt op de goede plek liggen en makkelijk kunt vinden. Als je in een burn-out zit zijn dit al heel lastige dingen om bij te houden. Het zijn de basisdingen waar je dan de energie die je nog hebt voor probeert in te zetten. Als je eenmaal hersteld bent van burn-out is het de kunst om de aandacht voor deze dingen te blijven houden, omdat je leven weer op volle toeren draait.

Ruimte om de boel de boel te laten

Natuurlijk kan de ene persoon beter omgaan met chaos dan de ander. Van een beetje chaos kan ik zelf ook wel genieten. Heerlijk om de boel de boel te laten en me er niet veel van aan te trekken. Op het moment dat ik merk dat ik me daardoor meer gedoe op m’n hals haal dan als ik m’n zaken op orde had gehouden, is het voor mij tijd om aandacht te geven aan de basiszaken. Dat zag ik dus in doordat ik die brief van de NS te laat las.

Het leven voelt zo veel makkelijker als ik:

  • m’n post bijhoud;
  • troep die me niet meer dient wegdoe
  • m’n huishouden bijhoud
  • M’n administratie bijhoud
  • Inzicht heb in m’n financiën
  • Weet welke afspraken ik wanneer heb;
  • Actie heb ondernomen waar dat nodig is (rekeningen betalen, auto laten repareren, telefoontjes en mailtjes waar je eigenlijk niet zo veel zin in hebt, maar je beter wel kunt doen.

Juist dan kan ik vaker en makkelijker de boel de boel laten en is er ruimte voor spontane acties, creativiteit en lummeltijd.

Mijn tips:

  • Zorg dat de basis voor jouw gevoel voldoende op orde is.
  • Verlies je niet in al die basisdingen, want dan kom je niet meer toe aan de de dingen die je graag doet, de mensen die voor jou waardevol zijn, spontane acties en creativiteit.
  • Maak je niet druk als er toch even wat achterstallig onderhoud is op onderdelen. Neem dan gewoon actie en ruim uit de weg wat je in de weg zit. Zo loopt het niet op en is er al snel weer ruimte voor leukere dingen.

Dit weekend ga ik dus ook weer even back to basics. Dat betekent nu: m’n financiële administratie bijwerken, de bandenspanning van m’n auto controleren (want dat voelt niet helemaal goed op de weg) en wat achterstallig huishouden aanpakken. Dat frist lekker op. Als ik het eenmaal gedaan heb, geeft het voldoening en krijg ik weer energie voor de dingen die er voor mij werkelijk toe doen.

Heb jij ook van die dingen die blijven liggen en op de achtergrond in je gedachten blijven zeuren? Wanneer is voor jou de druppel om in actie te komen?

 

Hersteld van burn-out en nu?

Regelmatig op 't randje van een nieuwe burn-out Als je weet hoe het voelt om een burn-out te hebben, wil je dat niet nog een keer meemaken. Toch is het niet zeldzaam dat het mensen meerdere malen overkomt.  Na mijn burn-out in 2007 heb ik me ook regelmatig op het...

Verbinding door jezelf te zijn

In een podcast hoorde ik een mooi inzicht: verbinding en authenticiteit zijn beide essentiële levensbehoeften van de mens. Angst voor afwijzing Het stukje van het gesprek hierover gaat over dat we hierdoor vaak in een spagaat komen. Want iedereen heeft als kind wel de...

Emotie is deels een expressie van het lichaam

"Sta rechtop, met je schouders naar achteren" Dat is de eerste regel die Jordan B. Peterson adviseert in zijn boek ’12 regels voor het leven’. Nou hou ik juist niet zo van leefregels die een ander je adviseert. Ik geloof dat het er juist om gaat dat je ontdekt wat...

Met je vuist op tafel

Met je vuist op tafel   Harmonie Mensen die gevoelig zijn voor burn-out houden vaak van het harmoniemodel. Althans dat kom ik vaak tegen. Er is een neiging om je niet te hard uit te spreken om conflicten te voorkomen; Voor je burn-out liep je wellicht al...

Stress op de yogamat

Yoga is een mooie manier om tot rust te komen en te ontspannen. Door yoga leer je ook te zijn met wat er is in het moment.Juist op de yogamat kan je je daardoor hyper bewust worden van hoe je jezelf afleidt. Dat had ik deze week.  Uiterlijk rustig, maar innerlijk...

Ik had een aanpassings-stoornis

Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld. De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de zomervakantie. Ik dacht dat die drie weken vakantie wel genoeg zouden zijn om er weer bovenop te komen. Maar ook na die...

Last van chaos in je hoofd? Begin praktisch!

Als je een burn-out hebt meegemaakt is het fijn om schoon schip te maken met wat je niet meer dient en je bewust te worden van wat je nu wel wilt. Praktisch opruimen kan daar ontzettend bij helpen.

Het is een uitdagende tijd. Hoe ga je daar mee om?

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben nu zo veel impact op ons leven dat ik graag met je wil delen hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je uit deze ervaring iets positiefs kunt halen. Vorige week deelde ik er al een bericht over op social media. Ik moet...

Marieke heeft een nieuwe manier gevonden om dingen te doen

Voor haar burn-out had Marieke haar leven heel goed onder controle en kon ze ook heel veel aan. Ze leidde een druk en veelzijdig leven en hield minstens tien ballen tegelijk in de lucht.

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Sta regelmatig stil bij je verlangens. Is het nog goed zo of verwaarloos je jezelf op bepaalde vlakken?

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial