Regelmatig op ’t randje van een nieuwe burn-out

Als je weet hoe het voelt om een burn-out te hebben, wil je dat niet nog een keer meemaken. Toch is het niet zeldzaam dat het mensen meerdere malen overkomt. 

Na mijn burn-out in 2007 heb ik me ook regelmatig op het randje gevoeld  van een nieuwe burn-out. Jarenlang moest ik van tijd tot tijd bewust flink gas terugnemen om een nieuwe burn-out te voorkomen. Ondanks de inzichten die ik had gekregen over mezelf, bleef ik het leven vaak zwaar en veeleisend vinden. Het leek of dat nu eenmaal bij mijn leven hoorde en het niet anders kon.

Terugkijkend zie ik dat zelfinzicht niet genoeg was om diepgewortelde patronen in mij te doorbreken. Patronen die ervoor zorgde dat ik mezelf steeds opnieuw toch weer voorbij liep en de verbinding met mezelf kwijt raakte. Ik luisterde wel beter naar m’n lichaam, maar pas als het bijna te laat was. 

Inmiddels weet ik wel dat het kan.  Energie overhouden na een werkdag, minder piekeren en zorgen maken en je niet gek laten maken door alles wat er op je afkomt. Kortom een meer ontspannen leven.

Dat is bij mij niet van de ene op de andere dag gekomen. Het was niet door een plotseling inzicht, maar door inzichten die ik op zich al had stapje voor stapje praktisch in m’n leven te integreren.

Stapje voor stapje leerde ik m’n grenzen beter te stellen

  • Als ik behoefte had aan meer overzicht ging ik opruimen en meer ruimte maken in m’n agenda.
  • Als ik me gespannen voelde ging ik bewust meer letten op m’n lichaamshouding.
  • Ik ging letten op de woorden die ik dacht en uitsprak en paste ze aan als dat me een beter gevoel kon geven.
  • Als ik te veel verantwoordelijkheden op m’n schouders voelde, vroeg ik me af wat echt belangrijk was en beperkte ik het aantal doelen per dag.
  • Ik leerde om adempauzes te nemen als ik me onrustig voelde. Stil te staan bij hoe ik me voelde en letterlijk diep adem te halen.
  • Elke keer als ik me rot voelde omdat ik een fout had gemaakt of iets onhandigs had gedaan, lachte ik mezelf toe. En zo leerde ik mezelf iets minder serieus te nemen en mezelf gerust te stellen.
  • Door een tijdlang iedere dag op te schrijven waar ik dankbaar voor was, hoe klein ook, werd het glas steeds vaker half vol in plaats van half leeg.

En zo durfde ik mezelf steeds meer op de eerste plaats te zetten en m’n grenzen te stellen. Ik ontdekte dat ‘nee’ zeggen tegen iets of iemand, vaak juist een ’ja’ is tegen mezelf.

Ècht inzicht

Door hele praktische oefeningen ruimde ik de bezwaren op die ik nog bleek te hebben tegen de inzichten die ik eigenlijk al in 2007 had opgedaan. Want als je na herstel van je burn-out weer volop je werk en je sociale leven oppakt, moet je sterk in je schoenen staan om jezelf niet opnieuw voorbij te lopen. 

Zeg maar eens ‘nee’ tegen een klus op je werk als je ziet dat je collega het al ontzettend druk heeft. Durf maar eens te kiezen voor een dagje sauna, in plaats van het verjaardagsfeest van je broer of je nichtje.
Als er nog een stemmetje of een gevoel in je zit dat dat egoïstisch is, of dat anderen je afwijzen als je jezelf op de eerste plaats zet, is dat heel lastig. Dan blijf je je vaak schuldig voelen en loop je jezelf makkelijk voorbij. 

Er is pas sprake van ècht inzicht als je het kunt toepassen in je dagelijks leven. Het mooie is dat je nu al kunt beginnen met toepassen en het inzicht dan wel volgt. Daarom heb ik een nieuw e-book geschreven. 

Praktische stappen

De praktische stappen die ik in dit e-book beschrijf hebben mij erg geholpen om meer rust, overzicht en grip op m’n leven te krijgen. Door de bijbehorende oefeningen te doen ben ik echt gaan beseffen dat ik mezelf op nummer één mag zetten. Juist daardoor heb ik meer te bieden aan anderen. En ik weet nu dat ik niet altijd perfect hoef te doen om perfect te zijn. 

Het mooie is dat ik nu meestal energie overhou na een werkdag en het leven een stuk ontspannener vind. Ik laat me veel minder snel gek maken door alles wat er op me af komt. En dat zie ik ook bij de mensen met wie ik werk in mijn praktijk.
Natuurlijk zijn er nog wel eens uitdagingen op mijn pad, waarbij ik mijn best moet doen om goed bij mezelf te blijven. Maar op dat randje van burn-out ben ik nu al jaren niet meer geweest. 

Ik hoop dat de stappen in dit e-book ook jou helpen om voor jezelf te durven kiezen en zo meer rust en overzicht te gaan ervaren. Dat het je helpt te ontdekken wat echt belangrijk voor je is en van daaruit keuzes te maken die bij jou passen. Een diepe wens van mij is dat niemand zich meer gek laat maken door de hectiek van de huidige maatschappij en dat we rust en ruimte voelen om ons leven vrij te leven. Als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen maakt dat me heel blij. 

Voel jij dat je ook nog wel wat meer rust, overzicht en grip op je leven kunt gebruiken? Download dan gratis het e-book ‘Hersteld van burn-out en nu?’ en begin meteen met één van de 9 praktische stappen.

Ik ben heel benieuwd welke inspiratie je hieruit haalt voor jezelf. Leuk als je het me laat weten onder dit blog of in een mailtje.

Angst is het signaal dat het belangrijk voor je is

Afgelopen weekend was ik naar een inspirerende bijeenkomst waarbij 3 prachtige vrouwen geïnterviewd werden. Het thema was Powervrouwen en mensenhandel. Met gevaar voor eigen leven Eén van de powervrouwen was Soesma Radja. Zij vertelde hoe zij tijdens een yoga retreat...

“Ik ben nog steeds niet de oude”

Regelmatig hoor ik van mensen die een burn-out hebben gehad “Ik ben nog steeds niet de oude”. Maar dat is nou net de crux. Als je weer de oude zou worden is de kans groot dat je ook je oude patronen weer aanneemt die er voor zorgden dat je een burn-out kreeg. Als jij...

Ik had een aanpassings-stoornis

Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld. De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de zomervakantie. Ik dacht dat die drie weken vakantie wel genoeg zouden zijn om er weer bovenop te komen. Maar ook na die...

Met je vuist op tafel

Met je vuist op tafel   Harmonie Mensen die gevoelig zijn voor burn-out houden vaak van het harmoniemodel. Althans dat kom ik vaak tegen. Er is een neiging om je niet te hard uit te spreken om conflicten te voorkomen; Voor je burn-out liep je wellicht al...

Dankbaarheid is een krachtige emotie

Vorig weekend heb ik wat plantjes bijgekocht voor een plantenpot waarin nog niks stond. Ik kan zo genieten van mijn kleine stadstuintje! Dan voel ik me echt tevreden en dankbaar voor het leven dat ik kan leven. Dankbaar voor de plek waar ik woon. M’n lieve katten...

Reageer je op wat er op je af komt of bepaal jij?

Te veel informatie, hoe ga je daarmee om? Van de week was in het nieuws dat 28 procent van alle werknemers (ruim 2,1 miljoen mensen in Nederland) op een werkdag zoveel informatie krijgt dat zij moeite hebben om dit snel genoeg te verwerken. Dit blijk uit de nieuwste...

Stress op de yogamat

Yoga is een mooie manier om tot rust te komen en te ontspannen. Door yoga leer je ook te zijn met wat er is in het moment.Juist op de yogamat kan je je daardoor hyper bewust worden van hoe je jezelf afleidt. Dat had ik deze week.  Uiterlijk rustig, maar innerlijk...

Last van chaos in je hoofd? Begin praktisch!

Als je een burn-out hebt meegemaakt is het fijn om schoon schip te maken met wat je niet meer dient en je bewust te worden van wat je nu wel wilt. Praktisch opruimen kan daar ontzettend bij helpen.

Het verschil dat hét verschil gaat maken

Goede voornemens? Kies er één! 2019 is begonnen. Het begin van een nieuw jaar geeft het gevoel van nieuwe mogelijkheden en kansen. Niet voor niks maken mensen graag goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Tot nu toe maakte ik nooit specifieke voornemens per...

Veranderen is een heldendaad!

Laatst las ik over de heldenreis in een boek over coaching. Het bijzondere is dat ik vervolgens overal stuitte op ‘De heldenreis’. Op Social Media en in een tijdschrift dat ik gratis kreeg. Als dit soort synchroniciteit op mijn pad komt, blijft het me bezig houden. Ik...
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial