Mijn burnout, een mooie kans, maar ook een lange weg daarna 

Na een burn-out in 2007 wilde ik koste wat kost voorkomen dat me dat nog een keer zou gebeuren. Ik dacht dat ik mijn lessen wel had geleerd. Ik wist dat ik m’n grenzen beter moest bewaren, me niet voor alles en iedereen verantwoordelijk hoefde te voelen en het goed voor me zou zijn als ik me minder zou aanpassen aan anderen. Ik wist het in theorie. Ik kon er zelfs toen al vrienden en collega’s mee helpen. In de praktijk wist ik nauwelijks hoe ik dat dan zelf kon doen.

Daar werd ik regelmatig mee geconfronteerd. Meestal tegen de zomervakantie en tegen de kerstperiode. Ik was dan zo moe dat ik de vakantie nodig had om veel uit te rusten en weer bij mezelf te komen. Pas dan lukte het me echt om voor mezelf te kiezen. Zo wist ik steeds net op tijd een nieuwe burn-out te voorkomen. Intussen bleef ik gespannen omdat ik alles goed wilde doen en bang was om andere mensen teleur te stellen.

 

Persoonlijke ontwikkeling én een blinde vlek

Al die tijd heb ik heel veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan. In 2008 heb ik de NLP-masteropleiding afgerond waar ik in het jaar voor m’n burn-out mee was gestart. Van hieruit ben ik me steeds meer gaan verdiepen in verschillende benaderingen, psychologisch, lichaamsgericht en spiritueel (en combinaties daarvan).

Persoonlijke ontwikkeling houdt me van jongs af aan bezig. Zo lang als ik me kan herinneren heb ik me altijd afgevraagd hoe ik beter met dingen om kan gaan en vond ik het fijn om andere mensen daarbij tot steun te zijn. Overal zie ik kansen om mezelf verder te ontwikkelen. Zelfs mijn grote hobby, het dansen van Argentijnse tango, heeft mij daarin heel erg geïnspireerd.

Achteraf gezien had ik daarbij één blinde vlek: ik dacht dat ik daarmee mijn eigen worsteling in het leven wel de baas kon worden!

Vanaf 2014 ben ik meer hulp gaan zoeken voor mezelf. Niet eens heel bewust, maar ergens had ik wel door dat het voor mijn eigen ontwikkeling niet genoeg was om steeds meer te leren en te weten. Met coaching en energetisch werk (soms individueel, soms in groepen) liet ik begeleiding van andere mensen toe op mijn persoonlijke ontwikkelingspad. Hierdoor gingen de kwartjes bij mij pas echt vallen.

Nu begrijp ik echt dat ik mijzelf aandacht mag geven en mezelf niet zo hoef uit te putten. Nu voel ik echt wat belangrijk voor mij is. Ik weet nu veel beter wat ik wil en durf keuzes te maken. Als ik ‘ja’ zeg, is het van binnenuit. Als ik ‘nee’ zeg, sta ik er ook helemaal achter, omdat ik weet wanneer ik over m’n grenzen ga. Mensen weten nu wat ze aan mij hebben. Ze kunnen er op vertrouwen dat ik hen niet uit verplichting help, maar omdat ik het echt wil. Als ik afspraken maak kies ik daar oprecht voor.

Het gekke is dat dit precies de vrijheid en ruimte is die ik mensen altijd al gunde, maar ik vergat het mezelf te geven.

In 2018 voelde ik me klaar om van dat wat ik van jongs af aan al graag doe, namelijk een luisterend oor en steun zijn voor anderen, ook m’n werk te maken.

Ik doe dit sindsdien naast een part-time baan in mijn online coachingspraktijk Vrij Leven Coaching.

 

Kleine stapjes, groot effect

Het raakt me als ik zie hoeveel mensen lijden aan de jachtigheid en veeleisendheid van onze maatschappij. Zo veel mensen, en zelfs heel jonge mensen, raken tegenwoordig burn-out.

Er is inmiddels gelukkig veel meer goede begeleiding bij Burn-out dan toen ik er in 2007 mee werd geconfronteerd. Maar herstellen van burn-out is pas het begin! Een burn-out ervaring kan echt een kans zijn als je daarna ook doorpakt. Daarom werk ik met mensen die hun nieuw verworven inzichten blijvend in de praktijk willen brengen.

Ik geloof in kleine stappen. Zo blijft het praktisch en realiseerbaar en merk je meteen het grote en duurzame effect..

Mensen die een burn-out hebben gehad worden zo een voorbeeld voor andere mensen, omdat ze zich niet meer laten meeslepen door de gejaagdheid van onze maatschappij en het idee dat we in alles perfect moeten zijn.

Wat je over mij moet weten

Ik geloof niet in strenge leefregels en schrijf niks voor. Dat zou opnieuw voelen alsof je een heleboel moet doen om een nieuwe burn-out te voorkomen. Bij mij werkt dat niet. Waarschijnlijk ben ik daar te eigenwijs voor. Dus dat ga ik ook niemand aandoen. Ik help mensen wel om bij hun eigen wijsheid en antwoorden te komen en daarop te durven vertrouwen.

Mijn klanten vinden mij ‘open minded’, eerlijk en warm. Ze zijn blij met mijn rustige en tegelijkertijd speelse manier van confronteren en dat elke sessie hen praktische en realistische handvatten oplevert.

 

Meer over mij

  • Ik woon na veel omzwervingen nu al weer vele jaren in het mooie Middelburg (samen met Femke en Kitty, mijn twee katten)
  • Van huis uit, want opgegroeid in Eindhoven, heb ik een zachte g
  • Ik werk part-time bij een overheidsorganisatie als beleidsmedewerker voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling
  • Argentijnse tango, de dans en de muziek, is mijn passie!
  • Je kunt mij altijd trakteren op pasta en een glas goede wijn.
  • Ik geniet van diepe gesprekken met vrienden, zeker als we er ook veel bij kunnen lachen!
  • Ik kan niet zonder opleidingen en trainingen voor m’n persoonlijke ontwikkeling en verdieping van mijn coaching.
  • Ik verveel me nooit, maar kan wel lekker lummelen.

Lees hier over mijn werkwijze

Wil je kennis met me maken?

Denk jij dat ik de coach ben die jou kan helpen om ontspannen en vrij te leven? Vul dan het contactformulier in via onderstaande button. Ik kom dan binnen 48 uur bij je terug. Ik zie uit naar je reactie!

Vrij Leven Coaching

Voor als je verder wilt ná je burn-out
Erkende diploma’s van
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial