Goede voornemens? Kies er één!

2019 is begonnen. Het begin van een nieuw jaar geeft het gevoel van nieuwe mogelijkheden en kansen. Niet voor niks maken mensen graag goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar.

Tot nu toe maakte ik nooit specifieke voornemens per 1 januari. Elke dag is immers een nieuwe kans om dingen te veranderen en doelen te stellen. Zelfs elk moment. Waarom zou ik daar op 1 januari extra aandacht aangeven? Maar dat is ook wel eigenwijs van mij. Omdat iedereen het doet, doe ik het lekker niet! Een beetje recalcitrant. Maar ook iets waar ik bewust voor kies: de dingen die ik doe wil ik zoveel mogelijk doen vanuit m’n gevoel en vanuit m’n hart. Dus als ik iets doe omdat het hoort, of omdat iemand anders het wil, moet het voor mijzelf ook kloppen.Goede voornemens die ik wel per 1 januari maakte, verwaterden direct. Ik maakte ze onder invloed van het heersende idee dat de start van het nieuwe jaar een goed moment is. Maar het besluit kwam niet van binnenuit, dus hield ik me al gauw niet meer aan de afspraken met mezelf.

Een waslijst vol

Deze keer is het anders. Voorafgaande aan de jaarwisseling had ik het gevoel dat met het aankomende jaar echt een nieuwe fase aanbreekt. En dat de start van het nieuwe jaar een goed moment is voor mij om wat veranderingen aan te brengen.

Ik wil meer innerlijke rust en meer energie in 2019 dan ik het afgelopen jaar had. Daar kan ik een heleboel acties voor verzinnen die me gaan helpen. Bijvoorbeeld meer bewegen, elke dag mediteren, meer ‘echt’ vrije dagen inplannen, m’n huis nog leuker maken, elke dag gezond koken, minder achter de computer en vaker met een boek op de bank enz.

Dat levert me dus een waslijst van goede voornemens op. En dat zou betekenen dat ik een strak en streng schema moet gaan aanhouden. Daar word ik persoonlijk niet echt enthousiast van. Dus heb ik gekeken naar wat voor mij het verschil is dat het verschil gaat maken. En dat is: meer slapen!

Mijn goede voornemen

Dus heb ik dit jaar een goed voornemen gemaakt. Ik ga in 2019 vroeger naar bed!

Nu heb ik nog kerstvakantie en kan ik ’s ochtends wat langer in bed blijven, maar vanaf volgende week betekent het dat ik ook van de avonduren moet profiteren om voldoende te slapen.

Terugkijkend op 2018 ben ik heel tevreden, en tegelijkertijd snap ik dat ik best veel van mezelf gevraagd heb. Een druk jaar op m’n werk in loondienst en daarnaast een coachingspraktijk opstarten. Omdat ik dat laatste heel graag wil, gaf het me ook veel energie. Het zorgde er tegelijkertijd wel voor dat ik in de avonduren nog veel bezig was en dat ik m’n zomervakantie er aan heb besteed. Als ik iets wil, dan ben ik geneigd om er helemaal voor te gaan en de balans een beetje uit het oog te verliezen. Dat betekende wel dat ik in de kerstvakantie getroffen werd door de griep en echt nodig had om bij te komen van het afgelopen jaar.

Dat is nu ik nog kerstvakantie heb niet zo moeilijk, maar als ik weer op tijd op moet staan betekent het ook vroeger naar bed gaan. Dit is een uitdaging voor mij, want ik ben van nature een avondmens en geniet van de nachtelijke stilte. Maar nu ik weer uitgerust ben voel ik me echt geïnspireerd om dit patroon van net te laat naar bed gaan te doorbreken. Ik doe het stap voor stap. Ik ben al begonnen, zodat ik vanaf volgende week een half uur eerder naar bed ga dan ik voorheen deed. Dat gaat al een heleboel schelen!

Het verschil dat hét verschil maakt

Als ik uitgerust ben haal ik het beste uit mezelf en kan ik er beter zijn voor mezelf en anderen. Ik heb meer energie om te wandelen, fietsen en dansen. Ik kan me beter focussen. Er ontstaat meer ruimte voor inspiratie. Ik krijg meer zin in goed en gezond koken, m’n huishouden goed bijhouden, enz.

En ik weet dat het zeker 21 dagen kost om een nieuw patroon aan te leren.

“Een pad ontstaat door er op te lopen”

– Lao Tse

Dat geldt ook voor verandering van gewoontes. Je hersenen gaan andere verbindingen maken wanneer ze er aan gewend raken en uiteindelijk voelt het natuurlijk aan. Ik ga dus een op-tijd-naar-bed-pad creëren. Voldoende slapen is voor mij het verschil dat hét verschil gaat maken.

Tip om één voornemen te maken dat voor jou het verschil gaat maken

Heb jij al een voornemen gemaakt voor 2019 dat voor jou hét verschil gaat maken? Als je een waslijst vol met goede voornemens hebt gemaakt, volg dan deze 5 stappen om er één te kiezen:

5 stappen om je goede voornemen en doel te bepalen:
  1. Maak een lijst van al je voornemens. Zorg dat je je voornemens positief formuleert. Dus niet: ‘ik stop met overwerken’, maar ‘ik zorg dat ik om 18 uur thuis ben en de avonden vrij heb voor ……(vul maar in)’. Maak het heel specifiek.
  2. Schrijf achter elk voornemen wat je daarmee wilt bereiken. (Dus waarom heb je dat voornemen, wat levert het je op, wat is het achterliggende doel?)
  3. Heb je meerdere achterliggende doelen, of steekt er eentje bovenuit? (Ik wil bijvoorbeeld vooral meer energie). Als je meerdere doelen hebt genoemd, kies er dan één waar je het meest blij van wordt als je je voorstelt dat je dat doel hebt bereikt.
  4. Als je meerdere voornemens hebt bij het doel dat je hebt gekozen, kijk dan voor welk voornemen je nu het meest geïnspireerd bent om waar te maken. Begin met dit voornemen totdat je het geïntegreerd hebt in je leven. Dan kan je daarna altijd iets toevoegen (als dat nog nodig is).
  5. Stel je voor hoe het is als je dit voornemen geïntegreerd hebt. Hoe voel je je dan? Wat is er dan veranderd? Hoe duidelijker dit voor je is, hoe makkelijker het is om je voornemen vol te houden.
Extra tips:
  • Zie je voornemen als een intentie. Je mag er best wel eens van afwijken. Als je een dag overslaat, kies hier dan bewust voor en pak de draad de volgende dag gewoon weer op.
  • Als er dingen zijn die je voornemen in de weg zitten, maak dan ook hier bewuste keuzes en laat die dingen los. Als je ergens JA tegen zegt, betekent dat altijd ook een NEE tegen andere dingen. Realiseer je dat die NEE een JA is voor wat je nu echt wilt.
  • Zoek je nog inspiratie voor een goed voornemen? Download dan mijn tips voor Rust en Ruimte in je leven, daar zit vast iets tussen dat voor jou een verschil kan maken. Je kunt het hier aanvragen: vrijlevencoaching.nl/e-book

Elke stap die je neemt, hoe klein ook, draagt bij aan een fijner leven. Een kleine verandering kan een groot effect hebben.

Hersteld van burn-out en nu?

Regelmatig op 't randje van een nieuwe burn-out Als je weet hoe het voelt om een burn-out te hebben, wil je dat niet nog een keer meemaken. Toch is het niet zeldzaam dat het mensen meerdere malen overkomt.  Na mijn burn-out in 2007 heb ik me ook regelmatig op het...

Verbinding door jezelf te zijn

In een podcast hoorde ik een mooi inzicht: verbinding en authenticiteit zijn beide essentiële levensbehoeften van de mens. Angst voor afwijzing Het stukje van het gesprek hierover gaat over dat we hierdoor vaak in een spagaat komen. Want iedereen heeft als kind wel de...

Emotie is deels een expressie van het lichaam

"Sta rechtop, met je schouders naar achteren" Dat is de eerste regel die Jordan B. Peterson adviseert in zijn boek ’12 regels voor het leven’. Nou hou ik juist niet zo van leefregels die een ander je adviseert. Ik geloof dat het er juist om gaat dat je ontdekt wat...

Met je vuist op tafel

Met je vuist op tafel   Harmonie Mensen die gevoelig zijn voor burn-out houden vaak van het harmoniemodel. Althans dat kom ik vaak tegen. Er is een neiging om je niet te hard uit te spreken om conflicten te voorkomen; Voor je burn-out liep je wellicht al...

Stress op de yogamat

Yoga is een mooie manier om tot rust te komen en te ontspannen. Door yoga leer je ook te zijn met wat er is in het moment.Juist op de yogamat kan je je daardoor hyper bewust worden van hoe je jezelf afleidt. Dat had ik deze week.  Uiterlijk rustig, maar innerlijk...

Ik had een aanpassings-stoornis

Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld. De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de zomervakantie. Ik dacht dat die drie weken vakantie wel genoeg zouden zijn om er weer bovenop te komen. Maar ook na die...

Last van chaos in je hoofd? Begin praktisch!

Als je een burn-out hebt meegemaakt is het fijn om schoon schip te maken met wat je niet meer dient en je bewust te worden van wat je nu wel wilt. Praktisch opruimen kan daar ontzettend bij helpen.

Het is een uitdagende tijd. Hoe ga je daar mee om?

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben nu zo veel impact op ons leven dat ik graag met je wil delen hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je uit deze ervaring iets positiefs kunt halen. Vorige week deelde ik er al een bericht over op social media. Ik moet...

Marieke heeft een nieuwe manier gevonden om dingen te doen

Voor haar burn-out had Marieke haar leven heel goed onder controle en kon ze ook heel veel aan. Ze leidde een druk en veelzijdig leven en hield minstens tien ballen tegelijk in de lucht.

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Sta regelmatig stil bij je verlangens. Is het nog goed zo of verwaarloos je jezelf op bepaalde vlakken?

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial