Laatst las ik over de heldenreis in een boek over coaching. Het bijzondere is dat ik vervolgens overal stuitte op ‘De heldenreis’. Op Social Media en in een tijdschrift dat ik gratis kreeg. Als dit soort synchroniciteit op mijn pad komt, blijft het me bezig houden. Ik realiseerde me dat een burn-out en het herstelproces helemaal passen in het proces van de held. Ik heb er daarom al een kort stukje over geschreven op mijn facebookpaginaDit weekend heb ik me er nog wat verder in verdiept.

De heldenreis

De stappen van de held zijn ontdekt door Joseph Campbell (1904-1987). Hij onderzocht verhalen over helden uit alle tijden, culturen en religies en ontdekte zo patronen die alle helden doorlopen. Het begint ermee dat de held(in) voor een uitdaging staat. Als hij of zij er voor kiest om het aan te gaan stapt de held over de drempel, buiten zijn of haar comfort-zone. Het accepteren van de uitdaging leidt tot confrontatie met onze bestaande vermogens en ons beeld van het leven.

Het proces van burn-out naar herstel


De drempel

Als jij een burn-out hebt gehad herken je dit misschien. Eigenlijk sta je op dat moment op de grens om een drempel over te stappen die buiten je comfortzone ligt. Je wordt aangespoord om verandering aan te brengen en in beweging te komen. Maar je voelt ook weerstand en hebt bovendien de energie niet. Het is nog één grote brij in je hoofd. Als je leven best normaal en goed was snap je misschien ook nog helemaal niet waarom dit je overkomt. Je voelt wel dat iets niet meer klopt of voor je werkt.

hulp

De enige oplossing is om toch die nieuwe weg te gaan bewandelen. Al weet je nog niet hoe. Het is ook spannend, want je hebt eigenlijk geen idee wat je te wachten staat en bent bang voor de consequenties. Mensen zijn immers gewend aan hoe je nu bent en je weet zelf eigenlijk ook niet waar het voor je zelf toe leidt. Als je hulp zoekt zet je in feite wel de eerste stap over de drempel. Met de nodige hulp vergt het nog steeds moed om het proces aan te gaan.

Acceptatie en confrontatie

Eerst gaat het erom dat je gaat accepteren dat verandering nodig is. Dan pas kan je de confrontatie aangaan met je zelf om nieuwe vaardigheden te leren en inzichten te verwerven. Dingen die je altijd geloofde en waar je ook steun aan had in je leven, krijgen nu een ander perspectief. De regels die je kende blijken niet meer te werken en moeten worden aangepast. Dat gaat gepaard met beproevingen, omdat je een weg bewandelt die je nog niet kent en je je nog niet helemaal thuis voelt in de nieuwe ‘regels’.

Dieper inzicht en transformatie

Op een gegeven moment komt het diepere inzicht. Dan zie je echt hoe je het anders wilt en heb je nieuwe vaardigheden ontwikkeld. Dat is pas het moment dat je werkelijk de overwinning kan vieren. Dan kom je weer thuis als held, als een getransformeerd persoon.

Herstel betekent nog niet duurzame verandering

Ik denk dat wijzelf, de arbo-artsen, werkgevers, en ook coaches en therapeuten er vaak te vroeg vanuit gaan dat we hersteld zijn van een burn-out. Uiterlijk functioneer je immers weer. Iedereen haalt opgelucht adem en gaat over tot de orde van de dag. Als ik naar mezelf  kijk heb ik destijds met hulp wel geleerd om beter om te gaan met stressfactoren, maar de grootste stressfactor zat nog steeds in mezelf. Ook ik was blij dat het wel weer lukte allemaal, en ik stopte met de begeleiding die ik tijdens m’n herstelperiode had. Maar om de zoveel tijd zat ik op het randje van een nieuwe burn-out. Daarom heb ik daarna nog een lange weg bewandeld om echt thuis te komen en niet meer in m’n oude valkuilen te vallen die destijds tot m’n burn-out leidde. 

Inspiratiesessie

Ben jij af en toe bang dat je weer in een burn-out terechtkomt? Ik ondersteun en begeleid je graag bij jouw heldenreis. Vraag een gratis inspiratiesessie aan. Je krijgt hierdoor een ander perspectief op wat er speelt en ontdekt mogelijkheden om er anders mee om te gaan. Elke stap brengt je weer verder op jouw reis. Als je wilt help ik je daarna graag verder om je te begeleiden bij diepere verandering die jou helpt om de heldenreis die je bent begonnen n.a.v. je burn-out te kunnen voltooien.

“Het aangaan van uitdagingen van het leven kan worden

vergeleken met een heldenreis. Het omgaan met wat voor soort

crisis dan ook is op zich al een heldendaad.”

 

– Robert Dilts

Het vergt moed om te veranderen, maar dit kan ook stapje voor stapje. Dan is het een stuk minder spannend. Daarover kan je lezen in het blog “De arbo arts zei “we noemen dat een aanpassings-stoornis”. 

Sleutels, stress en hartkloppingen

Een groot deel van mijn leven was het heel normaal dat ik m’n sleutels niet kon vinden. Zo goed als elke ochtend was het vaste prik. Klaar om te vertrekken, maar verrek, waar zijn m’n sleutels? Paniek….. “Nu kom ik te laat!” “Wat ben ik toch een stommeling!”, “Waarom...

Het hooi op mijn vork werd een hele hooiberg

Toevallig of niet, in de week van de werkstress, had ik er zelf last van….. Afgelopen week heb ik me op Facebook nog zitten opwinden over de negen tips die uit onderzoek naar voren waren gekomen om het werkplezier te verhogen.  Geen enkele tip was gericht op de...

Last van chaos in je hoofd? Begin praktisch!

Als je een burn-out hebt meegemaakt is het fijn om schoon schip te maken met wat je niet meer dient en je bewust te worden van wat je nu wel wilt. Praktisch opruimen kan daar ontzettend bij helpen.

Het is een uitdagende tijd. Hoe ga je daar mee om?

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben nu zo veel impact op ons leven dat ik graag met je wil delen hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je uit deze ervaring iets positiefs kunt halen. Vorige week deelde ik er al een bericht over op social media. Ik moet...

Vrij oversteken

Vandaag realiseerde ik me ineens dat ik m’n recht op vrij oversteken neem Ik liep op m’n gemak over een zebrapad. Links wachtten twee automobilisten geduldig en van rechts kwam een stadsbus die ook rustig stil bleef staan tot ik aan de overkant was. Ik realiseerde me...

Stop met je te verantwoorden

Stop met je steeds te verantwoorden. Het werkt namelijk averechts. Voor jezelf en voor degene aan wie je je probeert te verantwoorden. Je hoeft niet altijd aan anderen uit te leggen waarom je doet wat je doet, of waarom je iets niet doet. Toen ik me dat ging...

Het verschil dat hét verschil gaat maken

Goede voornemens? Kies er één! 2019 is begonnen. Het begin van een nieuw jaar geeft het gevoel van nieuwe mogelijkheden en kansen. Niet voor niks maken mensen graag goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Tot nu toe maakte ik nooit specifieke voornemens per...

Marieke heeft een nieuwe manier gevonden om dingen te doen

Voor haar burn-out had Marieke haar leven heel goed onder controle en kon ze ook heel veel aan. Ze leidde een druk en veelzijdig leven en hield minstens tien ballen tegelijk in de lucht.

Hersteld van burn-out en nu?

Regelmatig op 't randje van een nieuwe burn-out Als je weet hoe het voelt om een burn-out te hebben, wil je dat niet nog een keer meemaken. Toch is het niet zeldzaam dat het mensen meerdere malen overkomt.  Na mijn burn-out in 2007 heb ik me ook regelmatig op het...

“Ik ben nog steeds niet de oude”

Regelmatig hoor ik van mensen die een burn-out hebben gehad “Ik ben nog steeds niet de oude”. Maar dat is nou net de crux. Als je weer de oude zou worden is de kans groot dat je ook je oude patronen weer aanneemt die er voor zorgden dat je een burn-out kreeg. Als jij...