Laatst las ik over de heldenreis in een boek over coaching. Het bijzondere is dat ik vervolgens overal stuitte op ‘De heldenreis’. Op Social Media en in een tijdschrift dat ik gratis kreeg. Als dit soort synchroniciteit op mijn pad komt, blijft het me bezig houden. Ik realiseerde me dat een burn-out en het herstelproces helemaal passen in het proces van de held. Ik heb er daarom al een kort stukje over geschreven op mijn facebookpaginaDit weekend heb ik me er nog wat verder in verdiept.

De heldenreis

De stappen van de held zijn ontdekt door Joseph Campbell (1904-1987). Hij onderzocht verhalen over helden uit alle tijden, culturen en religies en ontdekte zo patronen die alle helden doorlopen. Het begint ermee dat de held(in) voor een uitdaging staat. Als hij of zij er voor kiest om het aan te gaan stapt de held over de drempel, buiten zijn of haar comfort-zone. Het accepteren van de uitdaging leidt tot confrontatie met onze bestaande vermogens en ons beeld van het leven.

Het proces van burn-out naar herstel


De drempel

Als jij een burn-out hebt gehad herken je dit misschien. Eigenlijk sta je op dat moment op de grens om een drempel over te stappen die buiten je comfortzone ligt. Je wordt aangespoord om verandering aan te brengen en in beweging te komen. Maar je voelt ook weerstand en hebt bovendien de energie niet. Het is nog één grote brij in je hoofd. Als je leven best normaal en goed was snap je misschien ook nog helemaal niet waarom dit je overkomt. Je voelt wel dat iets niet meer klopt of voor je werkt.

hulp

De enige oplossing is om toch die nieuwe weg te gaan bewandelen. Al weet je nog niet hoe. Het is ook spannend, want je hebt eigenlijk geen idee wat je te wachten staat en bent bang voor de consequenties. Mensen zijn immers gewend aan hoe je nu bent en je weet zelf eigenlijk ook niet waar het voor je zelf toe leidt. Als je hulp zoekt zet je in feite wel de eerste stap over de drempel. Met de nodige hulp vergt het nog steeds moed om het proces aan te gaan.

Acceptatie en confrontatie

Eerst gaat het erom dat je gaat accepteren dat verandering nodig is. Dan pas kan je de confrontatie aangaan met je zelf om nieuwe vaardigheden te leren en inzichten te verwerven. Dingen die je altijd geloofde en waar je ook steun aan had in je leven, krijgen nu een ander perspectief. De regels die je kende blijken niet meer te werken en moeten worden aangepast. Dat gaat gepaard met beproevingen, omdat je een weg bewandelt die je nog niet kent en je je nog niet helemaal thuis voelt in de nieuwe ‘regels’.

Dieper inzicht en transformatie

Op een gegeven moment komt het diepere inzicht. Dan zie je echt hoe je het anders wilt en heb je nieuwe vaardigheden ontwikkeld. Dat is pas het moment dat je werkelijk de overwinning kan vieren. Dan kom je weer thuis als held, als een getransformeerd persoon.

Herstel betekent nog niet duurzame verandering

Ik denk dat wijzelf, de arbo-artsen, werkgevers, en ook coaches en therapeuten er vaak te vroeg vanuit gaan dat we hersteld zijn van een burn-out. Uiterlijk functioneer je immers weer. Iedereen haalt opgelucht adem en gaat over tot de orde van de dag. Als ik naar mezelf  kijk heb ik destijds met hulp wel geleerd om beter om te gaan met stressfactoren, maar de grootste stressfactor zat nog steeds in mezelf. Ook ik was blij dat het wel weer lukte allemaal, en ik stopte met de begeleiding die ik tijdens m’n herstelperiode had. Maar om de zoveel tijd zat ik op het randje van een nieuwe burn-out. Daarom heb ik daarna nog een lange weg bewandeld om echt thuis te komen en niet meer in m’n oude valkuilen te vallen die destijds tot m’n burn-out leidde. 

Inspiratiesessie

Ben jij af en toe bang dat je weer in een burn-out terechtkomt? Ik ondersteun en begeleid je graag bij jouw heldenreis. Vraag een gratis inspiratiesessie aan. Je krijgt hierdoor een ander perspectief op wat er speelt en ontdekt mogelijkheden om er anders mee om te gaan. Elke stap brengt je weer verder op jouw reis. Als je wilt help ik je daarna graag verder om je te begeleiden bij diepere verandering die jou helpt om de heldenreis die je bent begonnen n.a.v. je burn-out te kunnen voltooien.

“Het aangaan van uitdagingen van het leven kan worden

vergeleken met een heldenreis. Het omgaan met wat voor soort

crisis dan ook is op zich al een heldendaad.”

 

– Robert Dilts

Het vergt moed om te veranderen, maar dit kan ook stapje voor stapje. Dan is het een stuk minder spannend. Daarover kan je lezen in het blog “De arbo arts zei “we noemen dat een aanpassings-stoornis”. 

Rust in de chaos

Soms slaat de chaos bij mij toe Laatst was ik een afspraak vergeten. Het stond gewoon in m’n agenda, maar mijn hoofd zat te vol. Ik had die vergadering helemaal niet meer op m’n netvlies. Dus werd ik gebeld met de vraag waar ik was. Nou, ik zat dus gewoon achter m’n...

Angst is het signaal dat het belangrijk voor je is

Afgelopen weekend was ik naar een inspirerende bijeenkomst waarbij 3 prachtige vrouwen geïnterviewd werden. Het thema was Powervrouwen en mensenhandel. Met gevaar voor eigen leven Eén van de powervrouwen was Soesma Radja. Zij vertelde hoe zij tijdens een yoga retreat...

Vrij oversteken

Vandaag realiseerde ik me ineens dat ik m’n recht op vrij oversteken neem Ik liep op m’n gemak over een zebrapad. Links wachtten twee automobilisten geduldig en van rechts kwam een stadsbus die ook rustig stil bleef staan tot ik aan de overkant was. Ik realiseerde me...

Sleutels, stress en hartkloppingen

Een groot deel van mijn leven was het heel normaal dat ik m’n sleutels niet kon vinden. Zo goed als elke ochtend was het vaste prik. Klaar om te vertrekken, maar verrek, waar zijn m’n sleutels? Paniek….. “Nu kom ik te laat!” “Wat ben ik toch een stommeling!”, “Waarom...

Stress op de yogamat

Yoga is een mooie manier om tot rust te komen en te ontspannen. Door yoga leer je ook te zijn met wat er is in het moment.Juist op de yogamat kan je je daardoor hyper bewust worden van hoe je jezelf afleidt. Dat had ik deze week.  Uiterlijk rustig, maar innerlijk...

Emotie is deels een expressie van het lichaam

"Sta rechtop, met je schouders naar achteren" Dat is de eerste regel die Jordan B. Peterson adviseert in zijn boek ’12 regels voor het leven’. Nou hou ik juist niet zo van leefregels die een ander je adviseert. Ik geloof dat het er juist om gaat dat je ontdekt wat...

Voel jij je vrij in je vakantie?

Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacantia, dat staat voor vrij zijn van verplichtingen: vrije tijd. Ben jij helemaal vrij van verplichtingen in je vrije tijd? Of kom je zodra je vakantie begint in de stress door alles wat er moet gebeuren om op reis te...

Nog even dit afmaken…? Of de boel de boel laten?

Een van de moeilijkste lessen én tegelijkertijd de belangrijkste les die ik met vallen en opstaan heb geleerd door m’n burn-out is om beter te luisteren naar m’n lichaam. Vooral m’n gevoel in m’n hoofd. Soms voel ik weer even dat gevoel in m’n hoofd dat ik ook had...

Reageer je op wat er op je af komt of bepaal jij?

Te veel informatie, hoe ga je daarmee om? Van de week was in het nieuws dat 28 procent van alle werknemers (ruim 2,1 miljoen mensen in Nederland) op een werkdag zoveel informatie krijgt dat zij moeite hebben om dit snel genoeg te verwerken. Dit blijk uit de nieuwste...

Ik had een aanpassings-stoornis

Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld. De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de zomervakantie. Ik dacht dat die drie weken vakantie wel genoeg zouden zijn om er weer bovenop te komen. Maar ook na die...
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial