Laatst las ik over de heldenreis in een boek over coaching. Het bijzondere is dat ik vervolgens overal stuitte op ‘De heldenreis’. Op Social Media en in een tijdschrift dat ik gratis kreeg. Als dit soort synchroniciteit op mijn pad komt, blijft het me bezig houden. Ik realiseerde me dat een burn-out en het herstelproces helemaal passen in het proces van de held. Ik heb er daarom al een kort stukje over geschreven op mijn facebookpaginaDit weekend heb ik me er nog wat verder in verdiept.

De heldenreis

De stappen van de held zijn ontdekt door Joseph Campbell (1904-1987). Hij onderzocht verhalen over helden uit alle tijden, culturen en religies en ontdekte zo patronen die alle helden doorlopen. Het begint ermee dat de held(in) voor een uitdaging staat. Als hij of zij er voor kiest om het aan te gaan stapt de held over de drempel, buiten zijn of haar comfort-zone. Het accepteren van de uitdaging leidt tot confrontatie met onze bestaande vermogens en ons beeld van het leven.

Het proces van burn-out naar herstel


De drempel

Als jij een burn-out hebt gehad herken je dit misschien. Eigenlijk sta je op dat moment op de grens om een drempel over te stappen die buiten je comfortzone ligt. Je wordt aangespoord om verandering aan te brengen en in beweging te komen. Maar je voelt ook weerstand en hebt bovendien de energie niet. Het is nog één grote brij in je hoofd. Als je leven best normaal en goed was snap je misschien ook nog helemaal niet waarom dit je overkomt. Je voelt wel dat iets niet meer klopt of voor je werkt.

hulp

De enige oplossing is om toch die nieuwe weg te gaan bewandelen. Al weet je nog niet hoe. Het is ook spannend, want je hebt eigenlijk geen idee wat je te wachten staat en bent bang voor de consequenties. Mensen zijn immers gewend aan hoe je nu bent en je weet zelf eigenlijk ook niet waar het voor je zelf toe leidt. Als je hulp zoekt zet je in feite wel de eerste stap over de drempel. Met de nodige hulp vergt het nog steeds moed om het proces aan te gaan.

Acceptatie en confrontatie

Eerst gaat het erom dat je gaat accepteren dat verandering nodig is. Dan pas kan je de confrontatie aangaan met je zelf om nieuwe vaardigheden te leren en inzichten te verwerven. Dingen die je altijd geloofde en waar je ook steun aan had in je leven, krijgen nu een ander perspectief. De regels die je kende blijken niet meer te werken en moeten worden aangepast. Dat gaat gepaard met beproevingen, omdat je een weg bewandelt die je nog niet kent en je je nog niet helemaal thuis voelt in de nieuwe ‘regels’.

Dieper inzicht en transformatie

Op een gegeven moment komt het diepere inzicht. Dan zie je echt hoe je het anders wilt en heb je nieuwe vaardigheden ontwikkeld. Dat is pas het moment dat je werkelijk de overwinning kan vieren. Dan kom je weer thuis als held, als een getransformeerd persoon.

Herstel betekent nog niet duurzame verandering

Ik denk dat wijzelf, de arbo-artsen, werkgevers, en ook coaches en therapeuten er vaak te vroeg vanuit gaan dat we hersteld zijn van een burn-out. Uiterlijk functioneer je immers weer. Iedereen haalt opgelucht adem en gaat over tot de orde van de dag. Als ik naar mezelf  kijk heb ik destijds met hulp wel geleerd om beter om te gaan met stressfactoren, maar de grootste stressfactor zat nog steeds in mezelf. Ook ik was blij dat het wel weer lukte allemaal, en ik stopte met de begeleiding die ik tijdens m’n herstelperiode had. Maar om de zoveel tijd zat ik op het randje van een nieuwe burn-out. Daarom heb ik daarna nog een lange weg bewandeld om echt thuis te komen en niet meer in m’n oude valkuilen te vallen die destijds tot m’n burn-out leidde. 

Inspiratiesessie

Ben jij af en toe bang dat je weer in een burn-out terechtkomt? Ik ondersteun en begeleid je graag bij jouw heldenreis. Vraag een gratis inspiratiesessie aan. Je krijgt hierdoor een ander perspectief op wat er speelt en ontdekt mogelijkheden om er anders mee om te gaan. Elke stap brengt je weer verder op jouw reis. Als je wilt help ik je daarna graag verder om je te begeleiden bij diepere verandering die jou helpt om de heldenreis die je bent begonnen n.a.v. je burn-out te kunnen voltooien.

“Het aangaan van uitdagingen van het leven kan worden

vergeleken met een heldenreis. Het omgaan met wat voor soort

crisis dan ook is op zich al een heldendaad.”

 

– Robert Dilts

Het vergt moed om te veranderen, maar dit kan ook stapje voor stapje. Dan is het een stuk minder spannend. Daarover kan je lezen in het blog “De arbo arts zei “we noemen dat een aanpassings-stoornis”. 

Ruimte in je huis, ruimte in je leven

“Als je de hele tijd onrustig bent, maar niet weet waarom, probeer dan eens je spullen op te ruimen” – Marie Kondo   Sinds ik het boek “Opgeruimd” van Marie Kondo heb gelezen zie ik het niet meer als een noodzakelijk kwaad, maar een leuke noodzakelijkheid om goed...

Stop met je te verantwoorden

Stop met je steeds te verantwoorden. Het werkt namelijk averechts. Voor jezelf en voor degene aan wie je je probeert te verantwoorden. Je hoeft niet altijd aan anderen uit te leggen waarom je doet wat je doet, of waarom je iets niet doet. Toen ik me dat ging...

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Sta regelmatig stil bij je verlangens. Is het nog goed zo of verwaarloos je jezelf op bepaalde vlakken?

Ik had een aanpassings-stoornis

Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld. De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de zomervakantie. Ik dacht dat die drie weken vakantie wel genoeg zouden zijn om er weer bovenop te komen. Maar ook na die...

Het is een uitdagende tijd. Hoe ga je daar mee om?

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben nu zo veel impact op ons leven dat ik graag met je wil delen hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je uit deze ervaring iets positiefs kunt halen. Vorige week deelde ik er al een bericht over op social media. Ik moet...

Dankbaarheid is een krachtige emotie

Vorig weekend heb ik wat plantjes bijgekocht voor een plantenpot waarin nog niks stond. Ik kan zo genieten van mijn kleine stadstuintje! Dan voel ik me echt tevreden en dankbaar voor het leven dat ik kan leven. Dankbaar voor de plek waar ik woon. M’n lieve katten...

Nog even dit afmaken…? Of de boel de boel laten?

Een van de moeilijkste lessen én tegelijkertijd de belangrijkste les die ik met vallen en opstaan heb geleerd door m’n burn-out is om beter te luisteren naar m’n lichaam. Vooral m’n gevoel in m’n hoofd. Soms voel ik weer even dat gevoel in m’n hoofd dat ik ook had...

Reageer je op wat er op je af komt of bepaal jij?

Te veel informatie, hoe ga je daarmee om? Van de week was in het nieuws dat 28 procent van alle werknemers (ruim 2,1 miljoen mensen in Nederland) op een werkdag zoveel informatie krijgt dat zij moeite hebben om dit snel genoeg te verwerken. Dit blijk uit de nieuwste...

Angst is het signaal dat het belangrijk voor je is

Afgelopen weekend was ik naar een inspirerende bijeenkomst waarbij 3 prachtige vrouwen geïnterviewd werden. Het thema was Powervrouwen en mensenhandel. Met gevaar voor eigen leven Eén van de powervrouwen was Soesma Radja. Zij vertelde hoe zij tijdens een yoga retreat...

Mag jij ziek zijn van jezelf?

Vorige week had ik de griep. Niet leuk. Het gaf me wel te denken Het hielp me om meer bij mezelf te komen. Zo'n griep is geen toeval. Eigenlijk wist ik best dat ik meer rust moest nemen. Ik was al in m'n agenda gaan kijken wanneer ik vakantie kon plannen en ik zorgde...
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial