In een podcast hoorde ik een mooi inzicht: verbinding en authenticiteit zijn beide essentiële levensbehoeften van de mens.
Angst voor afwijzing
Het stukje van het gesprek hierover gaat over dat we hierdoor vaak in een spagaat komen. Want iedereen heeft als kind wel de ervaring opgedaan dat volledig onszelf zijn niet altijd gewaardeerd wordt. En dus gaan we uit angst om verlaten te worden kiezen voor gedrag waarvan we denken dat andere mensen het zullen waarderen.
Ik herken de valkuil van gaan pleasen om maar in verbinding te blijven. Ik weet ook dat ik juist daardoor de verbinding met mezelf kwijt raak en ook de verbinding met andere mensen.
We leren ons aan te passen uit angst voor afwijzing. Maar als anderen ons niet leren kennen ontstaan er ook geen echte verbinding!
De mooiste dansen
Dit weet ik zo diep van binnen door het leren dansen van de Argentijnse tango. Zowel als ‘volger’ als als ‘leider’. Als volger wil ik met iemand dansen die duidelijk aangeeft waar hij (of zij) heen wil. Als leider wil ik ook voelen met wie ik dans. Wil ik iemand tegenover me die mij voelt en tegelijkertijd haar/zijn eigen energie inbrengt. Als je elkaar niet voelt wordt het geen dans maar eenrichtingsverkeer.
De mooiste dansen ontstaan als duidelijk is wie je tegenover je hebt en als je de ander laat voelen wie jij bent.
Soms matchen jij en je danspartner niet. Daar tegenover staat dat je de mooiste danservaringen hebt als je elkaar echt ontmoet. Dan kan je zelfs nieuwe kanten van jezelf en van de ander ontdekken.
Daarvoor moeten beide danspartners zichzelf wel laten zien en ook elkaar willen zien.
Zo is het ook in het leven
Als mensen jou niet voelen, is het lastig om verbinding met je te maken.
De beste vriendschappen en relaties kunnen alleen ontstaan en bestaan als je jezelf bent en je ook de eigenheid van de ander ziet en erkent.
Misschien kan dit net als voor mijzelf een reminder voor je zijn dat je ECHT jezelf mag zijn. Met je kracht en met je kwetsbaarheid. Met jouw mening en met je twijfel.
Herken jij dit thema bij jezelf? Laat het me weten onder deze post of stuur me een berichtje.
P.S. De podcast was een gesprek tussen Giel Beelen en Dokter Juriaan en is terug te vinden op YouTube.
Dit artikel heb ik vorig jaar oktober geplaatst op Facebook. Volg je me daar al voor meer tips en inzichten?