Vorige week had ik de griep. Niet leuk. Het gaf me wel te denken

Het hielp me om meer bij mezelf te komen. Zo’n griep is geen toeval. Eigenlijk wist ik best dat ik meer rust moest nemen. Ik was al in m’n agenda gaan kijken wanneer ik vakantie kon plannen en ik zorgde voor zo min mogelijk afspraken op m’n vrije dagen. Dat is een teken aan de wand.

Ik dacht “een dagje uitrusten en het zal wel weer gaan”.

Omdat ik intussen wel weet dat toegeven aan de nodige rust de beste methode is om op te knappen gaf ik me volledig over aan het feit dat de griep me toch te pakken had gekregen. De volgende ochtend voelde ik me ook wel iets beter. Nog niet top, maar omdat ik het naar mijn idee niet kon permitteren om een bepaalde vergadering te missen, ging ik naar m’n werk. Helaas, was ik daarna al m’n energie kwijt en sloeg de koorts weer toe. Het duurde de rest van de week om uit de lappenmand te komen.

Ik realiseerde me dat ik toch niet echt goed naar mezelf had geluisterd. Alhoewel ik het idee had dat ik in de periode voor de griep al rustiger aan was gaan doen, denderde ik intussen met andere bezigheden en in m’n hoofd gewoon door.

“ True healing occurs when I give myself permission to feel

whatever feelings live below the triggers”

– Gabrielle Bernstein


In de week dat ik ziek was trok ik de kaart met bovenstaande tekst. Je kunt pas helen als je jezelf toestemming geeft om te voelen welke gevoelens onder de ’triggers’ zitten.

Echt voelen wat je nodig hebt en er vervolgens naar luisteren is vaak best lastig. Herken je dit? Ziek zijn mag eigenlijk niet, want zonder jou kan er van alles mis gaan. En dan is er dat stemmetje, ‘ben ik eigenlijk wel ziek genoeg? Ik kan immers nog best lopen en praten’. Schuldgevoel komt ook nog om de hoek ‘o, ik heb het eigenlijk aan mezelf te danken door naast m’n werk te veel te doen en te weinig te sporten’ en ‘nu moeten collega’s dingen van me overnemen’. Het voelt ook nog eens als zwak, want er zijn ook collega’s die nooit ziek zijn en die me misschien een watje vinden. Hellup! Al die gedachten weerhouden ons er van om te kunnen herstellen.
Mijn trigger was in dit geval de griep. De gevoelens daaronder zat in te veel willen, het overal en voor iedereen goed willen doen en vooral het gevoel dat me dat niet ging lukken.
En inderdaad. Het lukte even niet. Door de gedwongen rust kreeg ik de kans om dat alles in een gezonder perspectief te gaan zien. Het hangt niet allemaal van mij af en ik ben geen slechter mens als het even niet lukt.

Jezelf toestemming geven om ziek te zijn en rust te nemen

Bij mij ging het nu maar om een griep van een week, maar mensen die langer uit de running zijn door een langdurige of chronische ziekte of burn-out kampen vaak in hevigere vormen met al die negatieve gedachtes over zichzelf en schuldgevoelens naar hun omgeving. Het zou zo veel schelen als we onszelf in ieder geval toestemming konden geven om te voelen wat er speelt en onszelf de tijd te gunnen die nodig is om te herstellen.
Ik zie het innerlijke conflict met ziek zijn bij veel mensen om me heen.  Ik zou willen dat er meer erkenning komt voor wat er zich allemaal in ons hoofd af kan spelen als we om wat voor reden dan ook niet meer kunnen wat we normaal kunnen. Zowel erkenning van onze omgeving als van onszelf als we even niet meer kunnen. Of het nu om een griep gaat, een gebroken been, chronische migraine of een burn-out.

Leren voelen wat je nodig hebt

Niet alleen als je ziek bent is het goed om te voelen wat je nodig hebt en stil te staan bij wat er in je leeft. Als je dit ook in je dagelijkse leven doet is dat een enorme bijdrage voor je welzijn en gevoelens. Wil je weten hoe je beter bij jezelf kunt blijven in alle drukte? Ik heb een aantal tips en oefeningen beschreven om rust en ruimte in je leven te creëren. Dat helpt om beter bij jezelf te komen.  Je kunt dit e-book hieronder gratis aanvragen, waarna je het eenvoudig kunt downloaden.  Je ontvangt dan voortaan ook updates van nieuwe artikelen in je mailbox

 

Hersteld van burn-out en nu?

Regelmatig op 't randje van een nieuwe burn-out Als je weet hoe het voelt om een burn-out te hebben, wil je dat niet nog een keer meemaken. Toch is het niet zeldzaam dat het mensen meerdere malen overkomt.  Na mijn burn-out in 2007 heb ik me ook regelmatig op het...

Verbinding door jezelf te zijn

In een podcast hoorde ik een mooi inzicht: verbinding en authenticiteit zijn beide essentiële levensbehoeften van de mens. Angst voor afwijzing Het stukje van het gesprek hierover gaat over dat we hierdoor vaak in een spagaat komen. Want iedereen heeft als kind wel de...

Emotie is deels een expressie van het lichaam

"Sta rechtop, met je schouders naar achteren" Dat is de eerste regel die Jordan B. Peterson adviseert in zijn boek ’12 regels voor het leven’. Nou hou ik juist niet zo van leefregels die een ander je adviseert. Ik geloof dat het er juist om gaat dat je ontdekt wat...

Met je vuist op tafel

Met je vuist op tafel   Harmonie Mensen die gevoelig zijn voor burn-out houden vaak van het harmoniemodel. Althans dat kom ik vaak tegen. Er is een neiging om je niet te hard uit te spreken om conflicten te voorkomen; Voor je burn-out liep je wellicht al...

Stress op de yogamat

Yoga is een mooie manier om tot rust te komen en te ontspannen. Door yoga leer je ook te zijn met wat er is in het moment.Juist op de yogamat kan je je daardoor hyper bewust worden van hoe je jezelf afleidt. Dat had ik deze week.  Uiterlijk rustig, maar innerlijk...

Ik had een aanpassings-stoornis

Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld. De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de zomervakantie. Ik dacht dat die drie weken vakantie wel genoeg zouden zijn om er weer bovenop te komen. Maar ook na die...

Last van chaos in je hoofd? Begin praktisch!

Als je een burn-out hebt meegemaakt is het fijn om schoon schip te maken met wat je niet meer dient en je bewust te worden van wat je nu wel wilt. Praktisch opruimen kan daar ontzettend bij helpen.

Het is een uitdagende tijd. Hoe ga je daar mee om?

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben nu zo veel impact op ons leven dat ik graag met je wil delen hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je uit deze ervaring iets positiefs kunt halen. Vorige week deelde ik er al een bericht over op social media. Ik moet...

Marieke heeft een nieuwe manier gevonden om dingen te doen

Voor haar burn-out had Marieke haar leven heel goed onder controle en kon ze ook heel veel aan. Ze leidde een druk en veelzijdig leven en hield minstens tien ballen tegelijk in de lucht.

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Sta regelmatig stil bij je verlangens. Is het nog goed zo of verwaarloos je jezelf op bepaalde vlakken?

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial