Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld.

De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de zomervakantie. Ik dacht dat die drie weken vakantie wel genoeg zouden zijn om er weer bovenop te komen. Maar ook na die vakantie kon ik m’n ene been nauwelijks voor de andere zetten.

Volgens de arbo-arts had ik een aanpassingsstoornis


Alhoewel ik een prima arbo-arts kreeg had ik moeite met zijn diagnose. Hij zei ‘we noemen dat een aanpassingsstoornis’. Alsof het einde van mijn relatie de enige oorzaak van mijn ziek-zijn was!

Ik wist gevoelsmatig al dat er veel meer onder zat. Bovendien vond ik mezelf iemand die goed met veranderingen om kon gaan. Al snel realiseerde ik me dat ik me juist te veel had aangepast. Zowel in m’n werk als privé. Ik was al een hele tijd wankel, al deed ik alsof dat niet zo was.De plotselinge verandering in mijn privé-leven gaf me het laatste zetje, waardoor ik omviel.

De diagnose ‘burn-out’ werd in die tijd nog niet zo veel gesteld.

Toen ik daarover ging lezen herkende ik me wel veel meer in de beschrijving van een burn-out dan in ‘een aanpassingsstoornis’.

Toch moet ik toegeven dat ik in die tijd heel erg verlangde naar het oude en vertrouwde. Ik wilde ook per se in ‘ons’ huis blijven wonen (waar ik nu nog woon, en nu mijn huis is). Meer veranderingen zag ik op dat moment echt niet zitten.

Ik moest me eerst aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Vandaar uit kon ik de veranderingen aanbrengen die ik werkelijk nodig had. Die me zouden helpen om niet opnieuw in een burn-out te landen.

“Mensen vinden verandering over het algemeen eng. Zelfs positieve verandering” – Robert Maurer


Dat schijnt ingebakken te zijn in hoe onze hersenen functioneren. Ons reptielenbrein wil ons constant behoeden voor gevaar en wil ons het liefst in het oude en vertrouwde houden.

In het boek ‘De kunst van Kaizen’ van Robert Maurer lees ik nu dat je blijvende verandering het beste bereikt door kleine stapjes te nemen. ‘Kaizen’ betekent ‘Veranderen naar beter’ of ‘verbetering’. Kaizen ontstond in Japanse bedrijven die ontdekten dat ze en die uitgaat van kleine stapjes.

Het is voor mij een feest van herkenning!

  • Door kleine stapjes ben ik na mijn burn-out, toen ik me fysiek weer goed voelde en over de scheiding heen was, veranderingen gaan aanbrengen in m’n leven.
  • Door m’n huis beetje bij beetje op te ruimen, creëerde ik overzicht
  • Door steeds wat meer vrije dagen en avonden in te plannen, leerde ik tijd voor mezelf te nemen.
  • Door af en toe een ademhalingsoefening, leerde ik beter naar m’n lichaam te luisteren.
  • Door ‘moeten’ te vervangen door ‘willen’ of ‘mogen’ leerde ik minder druk op mezelf te zetten.
  • Door wat vaker ‘nee’ te zeggen, leerde ik grenzen te stellen.

Door kleine oefeningen te doen raakte ik steeds beter afgestemd op mezelf.

Zo stapte ik beetje bij beetje uit mijn oude valkuilen en kwam ik beter in verbinding met mezelf.

Door te ervaren wat die vaak praktische stapjes met me deden, transformeerden oude overtuigingen naar nieuwe helpende overtuigingen.

Dat ik eerst voor mezelf mag zorgen was in het begin nog theorie. Door het te doen werd het voor mij een waarheid.

Ik ging meer op mezelf vertrouwen, ook in lastige omstandigheden of als er dingen mis gingen.

Kleine stapjes zorgen voor blijvende verandering


De kunst van de kleine stapjes is ook de basis als ik met mensen werk.

Kleine praktische stapjes kunnen grote mind-shifts te weeg brengen. En elke kleine mindshift kan voor concrete veranderingen in je leven zorgen.

Mijn ervaring is dat elk stapje ruimte creëert voor het volgende stapje. We willen vaak alles meteen bereiken, maar je ontdekt pas echt wat je wilt door steeds een stapje te zetten. 

Mooi om nu in een boek te lezen waarom kleine stapjes zorgen voor blijvende verandering!
Ik heb het nog lang niet uit, al is het boek niet dik. Want ik lees het stapje voor stapje 😉
Dit artikel heb ik ook in stapjes geschreven. En opeens is het af!

Je eigen pad creëren met kleine stapjes


We vinden verandering eng. Toch kunnen we ons over het algemeen ook heel goed aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Dat laat deze tijd ook duidelijk zien.

Veranderingen buiten ons, vragen ook altijd om veranderingen in ons, al is het maar om met de omstandigheden om te kunnen gaan. Maar naar welke verandering in jouw leven verlang jij zelf?  Wat zou je graag willen realiseren in je leven, waarvan je het gevoel hebt dat het een te grote uitdaging is? Kan je een kleine stap bedenken die je vandaag al kunt zetten?

Wil je het met me delen? De kans is dan groot dat je dit stapje daadwerkelijk gaat zetten!

Weet je niet zo goed wat jouw volgende stap is en wil je graag wat hulp? Elke vrijdag heb ik plaats voor een gratis online persoonlijke inspiratiesessie. Neem gerust contact met me op, dan maken we een afspraak en help ik jou een stapje verder.

p.s. Tip: Lees ook deze blogs ‘Veranderen is een heldendaad’ en ‘Ik ben nog steeds niet de oude’.

Verbinding door jezelf te zijn

In een podcast hoorde ik een mooi inzicht: verbinding en authenticiteit zijn beide essentiële levensbehoeften van de mens. Angst voor afwijzing Het...

Emotie is deels een expressie van het lichaam

"Sta rechtop, met je schouders naar achteren" Dat is de eerste regel die Jordan B. Peterson adviseert in zijn boek ’12 regels voor het leven’. Nou...

Met je vuist op tafel

Met je vuist op tafel   Harmonie Mensen die gevoelig zijn voor burn-out houden vaak van het harmoniemodel. Althans dat kom ik vaak tegen. Er is...

Stress op de yogamat

Yoga is een mooie manier om tot rust te komen en te ontspannen. Door yoga leer je ook te zijn met wat er is in het moment.Juist op de yogamat kan je...

Last van chaos in je hoofd? Begin praktisch!

Als je een burn-out hebt meegemaakt is het fijn om schoon schip te maken met wat je niet meer dient en je bewust te worden van wat je nu wel wilt. Praktisch opruimen kan daar ontzettend bij helpen.

Het is een uitdagende tijd. Hoe ga je daar mee om?

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben nu zo veel impact op ons leven dat ik graag met je wil delen hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je...

Marieke heeft een nieuwe manier gevonden om dingen te doen

Voor haar burn-out had Marieke haar leven heel goed onder controle en kon ze ook heel veel aan. Ze leidde een druk en veelzijdig leven en hield minstens tien ballen tegelijk in de lucht.

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Sta regelmatig stil bij je verlangens. Is het nog goed zo of verwaarloos je jezelf op bepaalde vlakken?

Rust in de chaos

Soms slaat de chaos bij mij toe Laatst was ik een afspraak vergeten. Het stond gewoon in m’n agenda, maar mijn hoofd zat te vol. Ik had die...

“Ik ben nog steeds niet de oude”

Regelmatig hoor ik van mensen die een burn-out hebben gehad “Ik ben nog steeds niet de oude”. Maar dat is nou net de crux. Als je weer de oude zou...
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial