Een groot deel van mijn leven was het heel normaal dat ik m’n sleutels niet kon vinden. Zo goed als elke ochtend was het vaste prik. Klaar om te vertrekken, maar verrek, waar zijn m’n sleutels? Paniek….. “Nu kom ik te laat!” “Wat ben ik toch een stommeling!”, “Waarom moest die vriendin nou net langskomen toen ik gisteren thuiskwam, logisch dat ik dan niet oplet waar ik m’n sleutels laat!”

Bonkend hart

Soms redde ik het nog net door heel snel te fietsen, een sprintje te trekken naar het perron en dan met een bonkend hart de trein in te springen net voordat de deuren sloten.

Stress, mezelf veroordelen, wanhopig proberen iemand anders de schuld te geven. Het hoorde voor mij gewoon bij m’n dagelijkse leven. Ik dacht dat ik het van m’n moeder geërfd had. Zij was ook heel vaak haar sleutels kwijt. En dat kan ook best zo zijn, goed voorbeeld doet goed volgen zeggen ze. En dat geldt dus ook als je nooit gezien hebt hoe het beter kan.

Maar gelukkig is verandering desondanks mogelijk weet ik nu. Volgens mij heeft m’n moeder er intussen ook niet meer zo’n last van, ik zal het haar eens vragen.

Herkenbaar?

Of heb jij dit met je portemonnee? Of je OV-kaart? Lees dan verder, want ik heb een goede tip voor je om van dit soort dagelijkse stress af te komen. 

Het overkomt me af en toe nog wel eens. Op het moment van vertrek kan ik ze niet vinden die verrekte, maar o zo belangrijke sleutels! Maar ik schiet niet meer in de stress. Ik kan nu rustig even de logische en minder logische plekken afgaan. De zakken van de jas die ik gisteren aanhad, de bar bij de keuken, of onder de stapel papieren waar ik mee bezig ben geweest. Ik denk nu ‘als ik ze niet op tijd vind, bel of app ik wel even dat ik wat later ben’. No problem, no stress. En ik geef niemand anders meer de schuld. Ik heb echt zelf m’n sleutels ergens laten slingeren. 😊

Het zet me wel aan het denken over hoe het met me gaat. Als ik m’n sleutels kwijt ben, is dat meestal een teken dat ik mezelf aan het voorbij lopen ben. Dat ik wat meer de rust in mezelf mag opzoeken. Dat het tijd wordt om op te ruimen of meer ruimte in m’n agenda te creëren.

 

En dan nu de tip:

Of eigenlijk is het een oefening:

1) Neem je voor om deze oefening minstens 14 dagen achter elkaar te doen. Langer is nog beter, want de onderzoeken variëren. Sommige zeggen dat je 21 dagen nodig hebt om een gewoonte te integreren, anderen beweren dat het wel 90 dagen duurt. Ik denk dat je in dit geval al heel ver komt met 14 dagen.

2) Leg elke keer dat je thuis komt je sleutels bewust op een plek. Dat mag een vaste plek zijn, maar als je jezelf wat meer wilt uitdagen kan je ook tussen een paar plekken variëren. De ene keer bijvoorbeeld je jaszak, de andere keer het kleine vakje in je tas, en dan weer eens op een plank of een haakje in de buurt van de voordeur.

3) Als je een dag toch je sleutels kwijt bent, haal dan even diep adem en vergeef jezelf. Ga rustig zoeken. Als je daardoor ergens te laat komt, zeg gewoon hoe het zit, namelijk: ‘ik was m’n sleutels kwijt’. Meestal kunnen mensen je best even missen, en meestal kan jij ook wel een half uurtje missen. Eerst je sleutels vinden, dat is immers een voorwaarde om straks weer je huis in te kunnen. Neem later op de dag even de tijd om te bedenken hoe jij wat meer rust kunt organiseren voor jezelf om als je thuiskomt weer bewust je sleutels ergens neer te leggen.

Natuurlijk kan je deze oefening ook doen met je portemonnee, je OV-kaart, of iets anders wat jij dagelijks nodig hebt en vaak kwijt bent.

Veel succes, en leuk als je me laat weten of je dit gaat doen en wat je ervaringen zijn!

 

Stop met je te verantwoorden

Stop met je steeds te verantwoorden. Het werkt namelijk averechts. Voor jezelf en voor degene aan wie je je probeert te verantwoorden. Je hoeft niet altijd aan anderen uit te leggen waarom je doet wat je doet, of waarom je iets niet doet. Toen ik me dat ging...

Mag jij ziek zijn van jezelf?

Vorige week had ik de griep. Niet leuk. Het gaf me wel te denken Het hielp me om meer bij mezelf te komen. Zo'n griep is geen toeval. Eigenlijk wist ik best dat ik meer rust moest nemen. Ik was al in m'n agenda gaan kijken wanneer ik vakantie kon plannen en ik zorgde...

Vrij oversteken

Vandaag realiseerde ik me ineens dat ik m’n recht op vrij oversteken neem Ik liep op m’n gemak over een zebrapad. Links wachtten twee automobilisten geduldig en van rechts kwam een stadsbus die ook rustig stil bleef staan tot ik aan de overkant was. Ik realiseerde me...

Marieke heeft een nieuwe manier gevonden om dingen te doen

Voor haar burn-out had Marieke haar leven heel goed onder controle en kon ze ook heel veel aan. Ze leidde een druk en veelzijdig leven en hield minstens tien ballen tegelijk in de lucht.

Stress op de yogamat

Yoga is een mooie manier om tot rust te komen en te ontspannen. Door yoga leer je ook te zijn met wat er is in het moment.Juist op de yogamat kan je je daardoor hyper bewust worden van hoe je jezelf afleidt. Dat had ik deze week.  Uiterlijk rustig, maar innerlijk...

Ruimte in je huis, ruimte in je leven

“Als je de hele tijd onrustig bent, maar niet weet waarom, probeer dan eens je spullen op te ruimen” – Marie Kondo   Sinds ik het boek “Opgeruimd” van Marie Kondo heb gelezen zie ik het niet meer als een noodzakelijk kwaad, maar een leuke noodzakelijkheid om goed...

Reageer je op wat er op je af komt of bepaal jij?

Te veel informatie, hoe ga je daarmee om? Van de week was in het nieuws dat 28 procent van alle werknemers (ruim 2,1 miljoen mensen in Nederland) op een werkdag zoveel informatie krijgt dat zij moeite hebben om dit snel genoeg te verwerken. Dit blijk uit de nieuwste...

Een ontdekkingstocht in jezelf

Het is niet moeilijk om de hele dag door te rennen. Je volop te storten op alles wat er op een dag te doen is en op je afkomt. 's Avonds kan het dan gebeuren dat je nog veel te verwerken hebt en de lastigere momenten van die dag nog door je heen flitsen. Soms kom je...

Het hooi op mijn vork werd een hele hooiberg

Toevallig of niet, in de week van de werkstress, had ik er zelf last van….. Afgelopen week heb ik me op Facebook nog zitten opwinden over de negen tips die uit onderzoek naar voren waren gekomen om het werkplezier te verhogen.  Geen enkele tip was gericht op de...

Voel jij je vrij in je vakantie?

Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacantia, dat staat voor vrij zijn van verplichtingen: vrije tijd. Ben jij helemaal vrij van verplichtingen in je vrije tijd? Of kom je zodra je vakantie begint in de stress door alles wat er moet gebeuren om op reis te...

Met je vuist op tafel

Met je vuist op tafel   Harmonie Mensen die gevoelig zijn voor burn-out houden vaak van het harmoniemodel. Althans dat kom ik vaak tegen. Er is een neiging om je niet te hard uit te spreken om conflicten te voorkomen; Voor je burn-out liep je wellicht al...

Verbinding door jezelf te zijn

In een podcast hoorde ik een mooi inzicht: verbinding en authenticiteit zijn beide essentiële levensbehoeften van de mens. Angst voor afwijzing Het stukje van het gesprek hierover gaat over dat we hierdoor vaak in een spagaat komen. Want iedereen heeft als kind wel de...

Rust in de chaos

Soms slaat de chaos bij mij toe Laatst was ik een afspraak vergeten. Het stond gewoon in m’n agenda, maar mijn hoofd zat te vol. Ik had die vergadering helemaal niet meer op m’n netvlies. Dus werd ik gebeld met de vraag waar ik was. Nou, ik zat dus gewoon achter m’n...

“Ik ben nog steeds niet de oude”

Regelmatig hoor ik van mensen die een burn-out hebben gehad “Ik ben nog steeds niet de oude”. Maar dat is nou net de crux. Als je weer de oude zou worden is de kans groot dat je ook je oude patronen weer aanneemt die er voor zorgden dat je een burn-out kreeg. Als jij...

Ik had een aanpassings-stoornis

Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld. De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de zomervakantie. Ik dacht dat die drie weken vakantie wel genoeg zouden zijn om er weer bovenop te komen. Maar ook na die...