Een groot deel van mijn leven was het heel normaal dat ik m’n sleutels niet kon vinden. Zo goed als elke ochtend was het vaste prik. Klaar om te vertrekken, maar verrek, waar zijn m’n sleutels? Paniek….. “Nu kom ik te laat!” “Wat ben ik toch een stommeling!”, “Waarom moest die vriendin nou net langskomen toen ik gisteren thuiskwam, logisch dat ik dan niet oplet waar ik m’n sleutels laat!”

Bonkend hart

Soms redde ik het nog net door heel snel te fietsen, een sprintje te trekken naar het perron en dan met een bonkend hart de trein in te springen net voordat de deuren sloten.

Stress, mezelf veroordelen, wanhopig proberen iemand anders de schuld te geven. Het hoorde voor mij gewoon bij m’n dagelijkse leven. Ik dacht dat ik het van m’n moeder geërfd had. Zij was ook heel vaak haar sleutels kwijt. En dat kan ook best zo zijn, goed voorbeeld doet goed volgen zeggen ze. En dat geldt dus ook als je nooit gezien hebt hoe het beter kan.

Maar gelukkig is verandering desondanks mogelijk weet ik nu. Volgens mij heeft m’n moeder er intussen ook niet meer zo’n last van, ik zal het haar eens vragen.

Herkenbaar?

Of heb jij dit met je portemonnee? Of je OV-kaart? Lees dan verder, want ik heb een goede tip voor je om van dit soort dagelijkse stress af te komen. 

Het overkomt me af en toe nog wel eens. Op het moment van vertrek kan ik ze niet vinden die verrekte, maar o zo belangrijke sleutels! Maar ik schiet niet meer in de stress. Ik kan nu rustig even de logische en minder logische plekken afgaan. De zakken van de jas die ik gisteren aanhad, de bar bij de keuken, of onder de stapel papieren waar ik mee bezig ben geweest. Ik denk nu ‘als ik ze niet op tijd vind, bel of app ik wel even dat ik wat later ben’. No problem, no stress. En ik geef niemand anders meer de schuld. Ik heb echt zelf m’n sleutels ergens laten slingeren. 😊

Het zet me wel aan het denken over hoe het met me gaat. Als ik m’n sleutels kwijt ben, is dat meestal een teken dat ik mezelf aan het voorbij lopen ben. Dat ik wat meer de rust in mezelf mag opzoeken. Dat het tijd wordt om op te ruimen of meer ruimte in m’n agenda te creëren.

 

En dan nu de tip:

Of eigenlijk is het een oefening:

1) Neem je voor om deze oefening minstens 14 dagen achter elkaar te doen. Langer is nog beter, want de onderzoeken variëren. Sommige zeggen dat je 21 dagen nodig hebt om een gewoonte te integreren, anderen beweren dat het wel 90 dagen duurt. Ik denk dat je in dit geval al heel ver komt met 14 dagen.

2) Leg elke keer dat je thuis komt je sleutels bewust op een plek. Dat mag een vaste plek zijn, maar als je jezelf wat meer wilt uitdagen kan je ook tussen een paar plekken variëren. De ene keer bijvoorbeeld je jaszak, de andere keer het kleine vakje in je tas, en dan weer eens op een plank of een haakje in de buurt van de voordeur.

3) Als je een dag toch je sleutels kwijt bent, haal dan even diep adem en vergeef jezelf. Ga rustig zoeken. Als je daardoor ergens te laat komt, zeg gewoon hoe het zit, namelijk: ‘ik was m’n sleutels kwijt’. Meestal kunnen mensen je best even missen, en meestal kan jij ook wel een half uurtje missen. Eerst je sleutels vinden, dat is immers een voorwaarde om straks weer je huis in te kunnen. Neem later op de dag even de tijd om te bedenken hoe jij wat meer rust kunt organiseren voor jezelf om als je thuiskomt weer bewust je sleutels ergens neer te leggen.

Natuurlijk kan je deze oefening ook doen met je portemonnee, je OV-kaart, of iets anders wat jij dagelijks nodig hebt en vaak kwijt bent.

Veel succes, en leuk als je me laat weten of je dit gaat doen en wat je ervaringen zijn!

 

Stop met je te verantwoorden

Stop met je steeds te verantwoorden. Het werkt namelijk averechts. Voor jezelf en voor degene aan wie je je probeert te verantwoorden. Je hoeft niet altijd aan anderen uit te leggen waarom je doet wat je doet, of waarom je iets niet doet. Toen ik me dat ging...

Verbinding door jezelf te zijn

In een podcast hoorde ik een mooi inzicht: verbinding en authenticiteit zijn beide essentiële levensbehoeften van de mens. Angst voor afwijzing Het stukje van het gesprek hierover gaat over dat we hierdoor vaak in een spagaat komen. Want iedereen heeft als kind wel de...

Lucht in je leven

Naar de sauna, een massage, yoga. Het is allemaal heel goed om te doen als je wilt (leren) ontspannen. Ik kan het je zeker aanraden! Maar uiteindelijk zitten we elk moment van de dag met onszelf opgescheept. Hoe zou het zijn als je dan ook elk moment kunt kiezen voor...

Back to basics

Het geeft heel veel rust en ontspanning als in de basis alles op orde is. Bijvoorbeeld, dat de rekeningen op tijd worden betaald, dat je overzicht hebt over je afspraken, dat je de dingen die je nodig hebt op de goede plek liggen en makkelijk kunt vinden.

Het verschil dat hét verschil gaat maken

Goede voornemens? Kies er één! 2019 is begonnen. Het begin van een nieuw jaar geeft het gevoel van nieuwe mogelijkheden en kansen. Niet voor niks maken mensen graag goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Tot nu toe maakte ik nooit specifieke voornemens per...

Mag jij ziek zijn van jezelf?

Vorige week had ik de griep. Niet leuk. Het gaf me wel te denken Het hielp me om meer bij mezelf te komen. Zo'n griep is geen toeval. Eigenlijk wist ik best dat ik meer rust moest nemen. Ik was al in m'n agenda gaan kijken wanneer ik vakantie kon plannen en ik zorgde...

Het hooi op mijn vork werd een hele hooiberg

Toevallig of niet, in de week van de werkstress, had ik er zelf last van….. Afgelopen week heb ik me op Facebook nog zitten opwinden over de negen tips die uit onderzoek naar voren waren gekomen om het werkplezier te verhogen.  Geen enkele tip was gericht op de...

Vrij oversteken

Vandaag realiseerde ik me ineens dat ik m’n recht op vrij oversteken neem Ik liep op m’n gemak over een zebrapad. Links wachtten twee automobilisten geduldig en van rechts kwam een stadsbus die ook rustig stil bleef staan tot ik aan de overkant was. Ik realiseerde me...

Veranderen is een heldendaad!

Laatst las ik over de heldenreis in een boek over coaching. Het bijzondere is dat ik vervolgens overal stuitte op ‘De heldenreis’. Op Social Media en in een tijdschrift dat ik gratis kreeg. Als dit soort synchroniciteit op mijn pad komt, blijft het me bezig houden. Ik...

Een ontdekkingstocht in jezelf

Het is niet moeilijk om de hele dag door te rennen. Je volop te storten op alles wat er op een dag te doen is en op je afkomt. 's Avonds kan het dan gebeuren dat je nog veel te verwerken hebt en de lastigere momenten van die dag nog door je heen flitsen. Soms kom je...

Hersteld van burn-out en nu?

Regelmatig op 't randje van een nieuwe burn-out Als je weet hoe het voelt om een burn-out te hebben, wil je dat niet nog een keer meemaken. Toch is het niet zeldzaam dat het mensen meerdere malen overkomt.  Na mijn burn-out in 2007 heb ik me ook regelmatig op het...

Rust in de chaos

Soms slaat de chaos bij mij toe Laatst was ik een afspraak vergeten. Het stond gewoon in m’n agenda, maar mijn hoofd zat te vol. Ik had die vergadering helemaal niet meer op m’n netvlies. Dus werd ik gebeld met de vraag waar ik was. Nou, ik zat dus gewoon achter m’n...

Ruimte in je huis, ruimte in je leven

“Als je de hele tijd onrustig bent, maar niet weet waarom, probeer dan eens je spullen op te ruimen” – Marie Kondo   Sinds ik het boek “Opgeruimd” van Marie Kondo heb gelezen zie ik het niet meer als een noodzakelijk kwaad, maar een leuke noodzakelijkheid om goed...

“Ik ben nog steeds niet de oude”

Regelmatig hoor ik van mensen die een burn-out hebben gehad “Ik ben nog steeds niet de oude”. Maar dat is nou net de crux. Als je weer de oude zou worden is de kans groot dat je ook je oude patronen weer aanneemt die er voor zorgden dat je een burn-out kreeg. Als jij...

Nog even dit afmaken…? Of de boel de boel laten?

Een van de moeilijkste lessen én tegelijkertijd de belangrijkste les die ik met vallen en opstaan heb geleerd door m’n burn-out is om beter te luisteren naar m’n lichaam. Vooral m’n gevoel in m’n hoofd. Soms voel ik weer even dat gevoel in m’n hoofd dat ik ook had...
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial