Tijdens mijn vakantie is de organisatie waar ik werk verhuisd. Dus toen ik op kantoor kwam (ja, wij mogen weer met 1,5 meter afstand) stond mijn nieuwe werkkamer vol met verhuisdozen.

Ik heb de verhuizing aangegrepen om flink op te ruimen.

Ordners barstensvol informatie en administratie van jaren gingen naar de papierbak en de shredder. Schriftjes vol met aantekeningen en oude visitekaartjes ook. Vergeten crackers in m’n bureaulade en onnodig veel paperclips en elastiekjes zijn allemaal weg.

Dit was een mooie kans om voortaan met minder chaos om me heen te gaan werken en van mijn werkplek een plezierigere plek te maken.

Een belangrijke stap

Een aantal jaren geleden ben ik thuis ook begonnen met opruimen. En dan bedoel ik niet dingen verplaatsen en opbergen, maar echt veel weg doen. Dit bleek een belangrijke stap voor mijn eigen welbevinden.

M’n leven werd veel minder chaotisch. Ik ontdekte wat ik eigenlijk alleen maar bewaarde omdat het nu eenmaal ooit m’n leven was binnengekomen. In plaats van een huis vol met dingen die ooit waardevol voor me waren, heb ik nu een huis met dingen die passen bij degene die ik nu ben.  Alles wat ik bewaard heb, was een nieuwe bewuste keuze.

Kiezen voor jezelf

Het lijkt zo simpel, maar opruimen kan een heel innerlijk proces zijn.
Het is een proces van leren loslaten en van kiezen voor jezelf, voor wie je nu bent.
Het is ook een heel dankbaar proces. Bij elke lading die ik naar de kringloop of de stort bracht voelde ik me lichter worden.
Alles kreeg een duidelijke plek, waardoor ik me niet voortdurend rot zoek naar dingen. In het verleden was ik daar veel tijd mee kwijt. Het kwam zelfs regelmatig voor dat ik me ontzettend moest haasten voor een afspraak, omdat ik m’n spullen niet kon vinden. Of ik kwam daardoor echt te laat..

Van nature ben ik een sloddervos, nog steeds

Opruimen was voor mij een belangrijke stap om weer meer regie op m’n leven te krijgen.
Ik kreeg meer overzicht en kreeg er plezier in om m’n huis steeds meer de plek te maken waar ik graag thuiskom.
Zelfs al is het een beetje rommelig.

Want van nature ben ik een sloddervos. Nog steeds. Ik heb meestal wel wat anders te doen dan opruimen. Maar ik voel me niet meer overweldigd door wat troep, omdat ik weet dat het nu zo weer is opgeruimd als ik wil.

Er zijn altijd belangrijkere dingen…toch?

Het hoeft geen zootje in huis te zijn om toch bewust of onbewust last te hebben van stapels papieren, spullen die je niet meer dienen en was die zich ophoopt. Je neemt er vaak geen tijd voor, omdat er zoveel andere dingen belangrijker lijken te zijn. Intussen slurpt het energie. Omdat je het in je huis niet helemaal naar je zin hebt en je niet echt tot rust kunt komen thuis.

Als je een burn-out hebt meegemaakt is het fijn om schoon schip te maken met wat je niet meer dient en je bewust te worden van wat je nu wel wilt. Opruimen kan daar ontzettend bij helpen. Dat is ook de reden dat ik in mijn coachingstraject aandacht besteed aan plekken in jouw huis die wel wat aandacht kunnen gebruiken.

Leg er geen druk op

Als je gaat opruimen maak je de keuze om aandacht te besteden aan jezelf. Dat betekent niet dat je nu een maand vrij moet nemen om in een keer je hele huis op te ruimen. Juist niet! Het is geen prestige ding. Doe het lekker stapje voor stapje. Neem elke week of om de paar dagen even een moment om iets aan te pakken. Datgene waar je het meeste zin in hebt, of wat het meest voelt als een sta-in-de-weg. Als je s’ ochtends steeds die versleten sokken pakt, sorteer dan de sokken. Of neem een stapeltje papier waarvan inmiddels het meeste weg kan.

Je zult merken dat elk laatje of klein kastje dat je opgeruimd hebt op zich al voldoening geeft.

Ik voel het nu ook op m’n nieuwe werkplek. Er zijn oude papieren weg die niet echt in de weg lagen. Toch voelt het een stuk lichter. Ik voel meer ruimte voor nieuwe plannen, zonder de ballast van het oude. Nu kan ik het daar ook nog wat gaan opfleuren, zodat het echt mijn plek wordt in plaats van een saai kantoor.

Lees ook dit blog dat ik eerder schreef over hoe opruimen mij heeft geholpen:

Misschien wil je wel meteen zelf praktisch aan de slag. In mijn gratis e-book staan effectieve stappen die je eenvoudig kunt integreren in je leven.

Hoe is jouw ervaring met opruimen? Of heb jij een plek waar je ook wel eens de bezem door zou willen halen?  Deel het hieronder, zo inspireren we elkaar! Of stuur me een mailtje naar saskia@vrijlevencoaching.nl.

Verbinding door jezelf te zijn

In een podcast hoorde ik een mooi inzicht: verbinding en authenticiteit zijn beide essentiële levensbehoeften van de mens. Angst voor afwijzing Het stukje van het gesprek hierover gaat over dat we hierdoor vaak in een spagaat komen. Want iedereen heeft als kind wel de...

Emotie is deels een expressie van het lichaam

"Sta rechtop, met je schouders naar achteren" Dat is de eerste regel die Jordan B. Peterson adviseert in zijn boek ’12 regels voor het leven’. Nou hou ik juist niet zo van leefregels die een ander je adviseert. Ik geloof dat het er juist om gaat dat je ontdekt wat...

Met je vuist op tafel

Met je vuist op tafel   Harmonie Mensen die gevoelig zijn voor burn-out houden vaak van het harmoniemodel. Althans dat kom ik vaak tegen. Er is een neiging om je niet te hard uit te spreken om conflicten te voorkomen; Voor je burn-out liep je wellicht al...

Stress op de yogamat

Yoga is een mooie manier om tot rust te komen en te ontspannen. Door yoga leer je ook te zijn met wat er is in het moment.Juist op de yogamat kan je je daardoor hyper bewust worden van hoe je jezelf afleidt. Dat had ik deze week.  Uiterlijk rustig, maar innerlijk...

Ik had een aanpassings-stoornis

Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld. De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de zomervakantie. Ik dacht dat die drie weken vakantie wel genoeg zouden zijn om er weer bovenop te komen. Maar ook na die...

Het is een uitdagende tijd. Hoe ga je daar mee om?

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben nu zo veel impact op ons leven dat ik graag met je wil delen hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je uit deze ervaring iets positiefs kunt halen. Vorige week deelde ik er al een bericht over op social media. Ik moet...

Marieke heeft een nieuwe manier gevonden om dingen te doen

Voor haar burn-out had Marieke haar leven heel goed onder controle en kon ze ook heel veel aan. Ze leidde een druk en veelzijdig leven en hield minstens tien ballen tegelijk in de lucht.

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Sta regelmatig stil bij je verlangens. Is het nog goed zo of verwaarloos je jezelf op bepaalde vlakken?

Rust in de chaos

Soms slaat de chaos bij mij toe Laatst was ik een afspraak vergeten. Het stond gewoon in m’n agenda, maar mijn hoofd zat te vol. Ik had die vergadering helemaal niet meer op m’n netvlies. Dus werd ik gebeld met de vraag waar ik was. Nou, ik zat dus gewoon achter m’n...

“Ik ben nog steeds niet de oude”

Regelmatig hoor ik van mensen die een burn-out hebben gehad “Ik ben nog steeds niet de oude”. Maar dat is nou net de crux. Als je weer de oude zou worden is de kans groot dat je ook je oude patronen weer aanneemt die er voor zorgden dat je een burn-out kreeg. Als jij...
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial