Een van de moeilijkste lessen én tegelijkertijd de belangrijkste les die ik met vallen en opstaan heb geleerd door m’n burn-out is om beter te luisteren naar m’n lichaam. Vooral m’n gevoel in m’n hoofd.

Soms voel ik weer even dat gevoel in m’n hoofd dat ik ook had toen ik op therapeutische basis weer begon met een paar uur werken per dag. Het is lang zo erg niet als destijds. Een veel lichter signaal. Waarschijnlijk het signaal dat ik destijds nog negeerde. Ik merk dat ik niet meer scherp ben, het voelt een beetje wazig. M’n hoofd wordt voller. Ik merk dat er niet meer veel bij kan.

In eerste instantie ben ik geneigd nog even door te zetten. Nog even doorwerken. De volgende trein naar huis gaat over een half uur. Misschien kan ik dit in dat halve uur nog net even afronden. Even….

Luisteren naar m’n lichaam

En dan realiseer ik me dat ik eigenlijk al net een beetje over m’n grens ben gegaan. Niet zo erg als ik destijds deed. Het valt nog te redden. Als ik nu naar huis ga en denk ‘morgen is er weer een dag’, kan ik nog genieten van m’n avond zonder dat al mijn inspiratie en energie weg is om een gezonde maaltijd te koken. Om dingen te doen waar ik energie van krijg. Om me ’s avonds nog met andere dingen bezig te houden dan met werk. 

En dat motiveert me nu om de boel de boel te laten en te stoppen met het werk dat ik nog ‘even’ hoopte af te maken.

Werk is eigenlijk nooit klaar. Er zijn altijd nog wel mensen die een antwoord op een mail van je te goed hebben. Er zijn altijd deadlines in het vooruitschiet. Maar voor vandaag is het gewoon even genoeg.

Ja, die knop om zetten en gewoon stoppen, was lange tijd nog niet mijn sterkste kant. Luisteren naar m’n lichaam was een eerste stap. Maar echt geloven dat dat oké was, heeft wel wat langer geduurd. Al stopte ik op tijd, ik kon daarna nog steeds malen over wat ik niet voor elkaar had gekregen en wat er daardoor allemaal mis zou kunnen gaan. Of wat anderen daar voor een oordeel over zouden hebben. Dan was m’n avond nog steeds niet relaxed en had ik er soms slapeloze nachten van.

Grenzen stellen is oké

Het grappige is dat er eigenlijk nooit iets ergs is gebeurd sinds ik stop met dingen als ik m’n grens voel. Als ik iets niet af heb of minder goed voorbereid ben voor een vergadering. Ik ben er alleen maar op vooruit gegaan! Ik vertrouw meer op mezelf i.p.v. op m’n kennis. Een nachtje over iets slapen geeft me meestal weer een ander, betere invalshoek, waardoor ik iets vervolgens veel makkelijker en sneller afkrijg. En ik weet nu dat andere mensen niet de hele tijd bezig zijn met wachten op mijn werk. Zij hebben hun eigen beslommeringen en zijn vooral daar mee bezig. En het allerbeste van op tijd stoppen en de boel de boel kunnen laten is dat ik mezelf niet meer zo uit put. Dan zie ik weer m’n bredere horizon en ik functioneer een stuk beter.

Heb jij regelmatig dat je je grens niet op tijd voelt, of er niet aan toe geeft? Waarom vind jij het lastig om te stoppen op zo’n moment? Ik ben benieuwd. Als je hierover wilt sparren met mij, schroom dan niet om een gratis online sessie te boeken via Skype. Ik help je graag als jij je grenzen beter wilt bewaken op een manier die voor jou goed voelt. Je kunt je hier aanmelden via: https://vrijlevencoaching.nl/inspiratiesessie/ door je naam en e-mailadres in te vullen. Dan maken we binnenkort een afspraak.

Hersteld van burn-out en nu?

Regelmatig op 't randje van een nieuwe burn-out Als je weet hoe het voelt om een burn-out te hebben, wil je dat niet nog een keer meemaken. Toch is het niet zeldzaam dat het mensen meerdere malen overkomt.  Na mijn burn-out in 2007 heb ik me ook regelmatig op het...

Verbinding door jezelf te zijn

In een podcast hoorde ik een mooi inzicht: verbinding en authenticiteit zijn beide essentiële levensbehoeften van de mens. Angst voor afwijzing Het stukje van het gesprek hierover gaat over dat we hierdoor vaak in een spagaat komen. Want iedereen heeft als kind wel de...

Emotie is deels een expressie van het lichaam

"Sta rechtop, met je schouders naar achteren" Dat is de eerste regel die Jordan B. Peterson adviseert in zijn boek ’12 regels voor het leven’. Nou hou ik juist niet zo van leefregels die een ander je adviseert. Ik geloof dat het er juist om gaat dat je ontdekt wat...

Met je vuist op tafel

Met je vuist op tafel   Harmonie Mensen die gevoelig zijn voor burn-out houden vaak van het harmoniemodel. Althans dat kom ik vaak tegen. Er is een neiging om je niet te hard uit te spreken om conflicten te voorkomen; Voor je burn-out liep je wellicht al...

Stress op de yogamat

Yoga is een mooie manier om tot rust te komen en te ontspannen. Door yoga leer je ook te zijn met wat er is in het moment.Juist op de yogamat kan je je daardoor hyper bewust worden van hoe je jezelf afleidt. Dat had ik deze week.  Uiterlijk rustig, maar innerlijk...

Ik had een aanpassings-stoornis

Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld. De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de zomervakantie. Ik dacht dat die drie weken vakantie wel genoeg zouden zijn om er weer bovenop te komen. Maar ook na die...

Last van chaos in je hoofd? Begin praktisch!

Als je een burn-out hebt meegemaakt is het fijn om schoon schip te maken met wat je niet meer dient en je bewust te worden van wat je nu wel wilt. Praktisch opruimen kan daar ontzettend bij helpen.

Het is een uitdagende tijd. Hoe ga je daar mee om?

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben nu zo veel impact op ons leven dat ik graag met je wil delen hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je uit deze ervaring iets positiefs kunt halen. Vorige week deelde ik er al een bericht over op social media. Ik moet...

Marieke heeft een nieuwe manier gevonden om dingen te doen

Voor haar burn-out had Marieke haar leven heel goed onder controle en kon ze ook heel veel aan. Ze leidde een druk en veelzijdig leven en hield minstens tien ballen tegelijk in de lucht.

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Sta regelmatig stil bij je verlangens. Is het nog goed zo of verwaarloos je jezelf op bepaalde vlakken?

Rust in de chaos

Soms slaat de chaos bij mij toe Laatst was ik een afspraak vergeten. Het stond gewoon in m’n agenda, maar mijn hoofd zat te vol. Ik had die vergadering helemaal niet meer op m’n netvlies. Dus werd ik gebeld met de vraag waar ik was. Nou, ik zat dus gewoon achter m’n...

“Ik ben nog steeds niet de oude”

Regelmatig hoor ik van mensen die een burn-out hebben gehad “Ik ben nog steeds niet de oude”. Maar dat is nou net de crux. Als je weer de oude zou worden is de kans groot dat je ook je oude patronen weer aanneemt die er voor zorgden dat je een burn-out kreeg. Als jij...

Dankbaarheid is een krachtige emotie

Vorig weekend heb ik wat plantjes bijgekocht voor een plantenpot waarin nog niks stond. Ik kan zo genieten van mijn kleine stadstuintje! Dan voel ik me echt tevreden en dankbaar voor het leven dat ik kan leven. Dankbaar voor de plek waar ik woon. M’n lieve katten...

Sleutels, stress en hartkloppingen

Een groot deel van mijn leven was het heel normaal dat ik m’n sleutels niet kon vinden. Zo goed als elke ochtend was het vaste prik. Klaar om te vertrekken, maar verrek, waar zijn m’n sleutels? Paniek….. “Nu kom ik te laat!” “Wat ben ik toch een stommeling!”, “Waarom...

Reageer je op wat er op je af komt of bepaal jij?

Te veel informatie, hoe ga je daarmee om? Van de week was in het nieuws dat 28 procent van alle werknemers (ruim 2,1 miljoen mensen in Nederland) op een werkdag zoveel informatie krijgt dat zij moeite hebben om dit snel genoeg te verwerken. Dit blijk uit de nieuwste...
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial