De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben nu zo veel impact op ons leven dat ik graag met je wil delen hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je uit deze ervaring iets positiefs kunt halen.

Vorige week deelde ik er al een bericht over op social media. Ik moet eerlijk zeggen dat ik toen de impact nog niet volledig door had. De scholen en restaurants waren nog niet gesloten. Ik voelde al wel dat er ook een positieve kant zit aan wat er nu gebeurt. En dan bedoel ik wat er gebeurt door de maatregelen die genomen worden om het virus niet of zo min mogelijk verder te verspreiden. In essentie voelde ik dat deze tijd uiteindelijk ook een ervaring kan zijn van meer rust en ontspanning. Minder doordraven en jakkeren en meer verbinding met onszelf.

Als de normale activiteiten wegvallen, wat komt er dan voor in de plaats?

Welk effect de maatregelen tegen het coronavirus nu ook praktisch in jouw leven heeft, het zal ook jou niet ongeroerd laten. We moeten ons allemaal verhouden tot een nieuwe situatie.

Tot nu toe zie ik verschillende reacties van mensen. Mensen die het contact opzoeken met elkaar online en telefonisch. Mensen die in de actie komen om eenzame en kwetsbare mensen te helpen deze tijd goed door te komen. Mensen die gaan hamsteren. Mensen die zich gestrest voelen, omdat dingen niet door kunnen gaan. Mensen die zich juist opgelucht voelen dat ze nu even niet zoveel moeten en tijd hebben voor de dingen waar ze steeds niet aan toekwamen.
Misschien herken je hierin wel een of meerdere reacties bij jezelf. Ze kunnen elkaar ook afwisselen.

Zelf merk ik dat ik ruimte voel om met meer aandacht de dingen te doen die ik te doen heb. Doordat veel afspraken uit mijn agenda zijn geschrapt durf ik meer tijd te nemen voor dingen. Werk en privé voelen minder gescheiden. Na een werkklus, doe ik even een klein klusje in huis of in de tuin, of geef ik mijn katten wat extra aandacht. Dat geeft me energie om weer verder te gaan met werk.

Ik voel ook ongerustheid. Over mensen die kwetsbaar zijn voor het virus, over mensen die mogelijk sociaal geisoleerd raken, over de bedrijven, hun werknemers en zelfstandigen die het economisch moeilijk krijgen.

En soms voel ik onrust. Het gevoel om steeds op de hoogte te moeten blijven van wat er in Nederland en in de wereld gebeurt. Die behoefte om in verbinding te blijven is heel normaal, maar de onrust vertelt me dat het ook ergens een angst is om te geïsoleerd te raken.

Nu gaat het misschien nog wel, maar hoe lang gaat dit duren?

Niemand weet nu hoe lang deze situatie precies gaat duren. Ik weet ook niet hoe ik het over een, twee, drie weken of langer ga ervaren. Wat er dan bij me naarboven komt.

Wat ik zeker weet is dat het met ons allemaal wat doet. Het zal voor iedereen bepaalde uitdagingen geven, maar daardoor kunnen we juist ook mooie nieuwe inzichten over onszelf krijgen.

We stappen allemaal uit vaste gewoontes en patronen.
We merken allemaal dat we niet meer de controle hebben die we gewend zijn. Zelfs een boodschappenlijstje heeft geen zin meer, omdat we maar moeten zien wat er voorhanden is in de winkels.
We zijn allemaal wat meer aangewezen op onszelf, onze directe naasten en de mensen die nu keihard werken om te voorzien in onze basisbehoeften.
We zullen allemaal op een of andere manier met onszelf geconfronteerd worden.

Wat je kan helpen

Om daar goed mee om te gaan kunnen een aantal dingen je helpen:

  • Zet ’s ochtends een intentie hoe je je vandaag wilt voelen en zijn. Verplaats je in dat gevoel. Je zult zien dat dit je leidraad wordt voor de dag. Als het even anders voelt kom je er weer gemakkelijker bij terug.
  • Laat de emoties toe die bij je naar boven komen, veroordeel ze niet. Geef jezelf toestemming om te voelen hoe het met je is. Voel je je angstig, verdrietig of juist meer ontspannen? Het kan en mag allemaal. Voel wat je nodig hebt en wat je aan jezelf kunt geven. En durf ook contact te zoeken als je daar behoefte aan hebt. Gelukkig hebben we tegenwoordig genoeg middelen om op afstand met elkaar te verbinden.
  • Zorg voor voldoende beweging, liefst ook in de natuur. Het is juist nu belangrijk om jezelf energie te blijven geven en goed te gronden. Wandelen of in de tuin werken zijn daar heel goed voor.
  • Neem meer rust als je daar aan toe bent.
  • Doe dingen waar je al lange tijd niet aan toe kwam. Achterstallig werk of klusjes thuis. Haast je niet, maar geniet van het idee dat je straks, als deze tijd voorbij is, een hoop ballast hebt opgeruimd.  Zelfs als je in een sector werkt waar je nu overuren draait, vallen er privé waarschijnlijk zoveel afspraken weg dat je jezelf die tijd kunt geven.
  • Blijf zoveel mogelijk bij jezelf en gebruik deze tijd ook voor jezelf. Anderen helpen of steunen is fijn, maar verlies jezelf er niet in. Volg het nieuws met betrekking tot het coronavirus ook niet op de voet. Met een of hooguit twee keer per dag blijf je voldoende op de hoogte.

Het Chinese karakter voor crisis, betekent tegelijkertijd kans. Misschien is het wel geen toeval dat het coronavirus als eerste in China uitbrak. Ik geloof dat deze crisis een kans is voor de samenleving als we die kans ook persoonlijk pakken voor ons eigen leven. Ik zie deze nog wat bevreemdende tijd persoonlijk als een mooie maar ook spannende uitdaging. Ik ben heel benieuwd hoe ik, als dit voorbij is, weer anders in het leven sta. Zie jij dat ook voor jezelf? Fijn als je hieronder wilt delen welke kansen jij voor jezelf ziet. Dat zal anderen ook weer inspireren.

In een mail van Ninke van der Leck kreeg ik deze mooie tekst van een onbekende schrijver die ik graag met je deel:

En de mensen bleven thuis.
En ze lazen boeken, en luisterden, en ontspanden.
En deden oefeningen, en maakten kunst, en speelden spelletjes.
En leerden nieuwe manieren van zijn, en waren stil.
En ze luisterden met meer aandacht.
Sommigen mediteerden, sommigen baden, sommigen dansten.
Sommigen kwamen hun schaduwen tegen. En de mensen begonnen anders te denken.En de mensen genazen.
En, in de afwezigheid van mensen die onwetend, gevaarlijk, en harteloos leefden, begon de Aarde te helen.En toen het gevaar geweken was, en de mensen weer samenkwamen, rouwden ze om hun verlies.
En maakten ze nieuwe keuzes, en droomden ze nieuwe dromen.
En creëerden ze nieuwe manieren om de Aarde volledig te helen, omdat ze zelf geheeld waren.

Kitty O’Meara. Vertaling: Ninke van der Leck

Verbinding door jezelf te zijn

In een podcast hoorde ik een mooi inzicht: verbinding en authenticiteit zijn beide essentiële levensbehoeften van de mens. Angst voor afwijzing Het stukje van het gesprek hierover gaat over dat we hierdoor vaak in een spagaat komen. Want iedereen heeft als kind wel de...

Emotie is deels een expressie van het lichaam

"Sta rechtop, met je schouders naar achteren" Dat is de eerste regel die Jordan B. Peterson adviseert in zijn boek ’12 regels voor het leven’. Nou hou ik juist niet zo van leefregels die een ander je adviseert. Ik geloof dat het er juist om gaat dat je ontdekt wat...

Met je vuist op tafel

Met je vuist op tafel   Harmonie Mensen die gevoelig zijn voor burn-out houden vaak van het harmoniemodel. Althans dat kom ik vaak tegen. Er is een neiging om je niet te hard uit te spreken om conflicten te voorkomen; Voor je burn-out liep je wellicht al...

Stress op de yogamat

Yoga is een mooie manier om tot rust te komen en te ontspannen. Door yoga leer je ook te zijn met wat er is in het moment.Juist op de yogamat kan je je daardoor hyper bewust worden van hoe je jezelf afleidt. Dat had ik deze week.  Uiterlijk rustig, maar innerlijk...

Ik had een aanpassings-stoornis

Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld. De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de zomervakantie. Ik dacht dat die drie weken vakantie wel genoeg zouden zijn om er weer bovenop te komen. Maar ook na die...

Last van chaos in je hoofd? Begin praktisch!

Als je een burn-out hebt meegemaakt is het fijn om schoon schip te maken met wat je niet meer dient en je bewust te worden van wat je nu wel wilt. Praktisch opruimen kan daar ontzettend bij helpen.

Marieke heeft een nieuwe manier gevonden om dingen te doen

Voor haar burn-out had Marieke haar leven heel goed onder controle en kon ze ook heel veel aan. Ze leidde een druk en veelzijdig leven en hield minstens tien ballen tegelijk in de lucht.

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Sta regelmatig stil bij je verlangens. Is het nog goed zo of verwaarloos je jezelf op bepaalde vlakken?

Rust in de chaos

Soms slaat de chaos bij mij toe Laatst was ik een afspraak vergeten. Het stond gewoon in m’n agenda, maar mijn hoofd zat te vol. Ik had die vergadering helemaal niet meer op m’n netvlies. Dus werd ik gebeld met de vraag waar ik was. Nou, ik zat dus gewoon achter m’n...

“Ik ben nog steeds niet de oude”

Regelmatig hoor ik van mensen die een burn-out hebben gehad “Ik ben nog steeds niet de oude”. Maar dat is nou net de crux. Als je weer de oude zou worden is de kans groot dat je ook je oude patronen weer aanneemt die er voor zorgden dat je een burn-out kreeg. Als jij...
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial