Regelmatig hoor ik van mensen die een burn-out hebben gehad “Ik ben nog steeds niet de oude”.
Maar dat is nou net de crux. Als je weer de oude zou worden is de kans groot dat je ook je oude patronen weer aanneemt die er voor zorgden dat je een burn-out kreeg.

Als jij ook het gevoel hebt dat je nog niet de oude bent, bedoel je volgens mij dat je nog niet weet hoe je jezelf kan zijn op een nieuwe manier.

Mezelf op een nieuwe manier

Toen ik een burn-out zat ging ik een aantal keren naar een psychologe. Het was voor mij totaal nieuw om met een professional die mij verder niet kende te praten over mijn problemen. Dat zij de tijd en aandacht voor mij had raakte me enorm. Ik vond het zo bijzonder en het ontroerde me. Als ik daar vandaan kwam stroomden m’n tranen. Enerzijds omdat ik die hulp nodig had, anderzijds omdat die hulp er ook voor me was.

Tot dan toe was ik gewend om m’n problemen zoveel mogelijk alleen op te lossen. Ik sprak er wel over met mensen die me nabij stonden, maar van binnen voelde ik toch altijd dat ik het zelf moest doen. Meestal deelde ik mijn ‘dingen’ pas als ik zelf al redelijk op een rijtje had wat er aan de hand was.

In de gesprekken met de psychologe was het niet anders. Ik kon haar haarfijn uitleggen wat er aan de hand was. Het was fijn om mij zo uit te kunnen spreken naar een professional. Ik had m’n verhaal verteld en een luisterend oor gehad. Tegelijkertijd was dat ook het manco.

Doordat ik mijn verhaal zo goed kon vertellen wekte ik de indruk dat ik het allemaal wel redelijk op orde had en goed bezig was met mijn herstel. Mijn eigen inzichten werden grotendeels bevestigd door de psychologe. Het effect daarvan was echter minimaal. De winst was dat ik mijn verhaal deelde, maar de dingen die me belemmerden om echt te kunnen herstellen kwamen niet aan het licht.

Totdat ik er zelf mee kwam. Ik vertelde haar dat ik niet vrolijk werd van het beeld dat ik had van m’n toekomst. Ik dacht dat ik voortaan een heel gestructureerd en rustig leven moest gaan leiden om beter met stress om te kunnen gaan. Ik zag een saai en gezapig leven voor me. Een leven waarin ik alles netjes op orde zou hebben, maar waarin weinig ruimte was voor uitspattingen en leuke nieuwe uitdagingen. Ik kon mezelf niet verenigen met het beeld dat ik had van die persoon. Dat was ik niet.

 

Wat wil je dan wel?

De psychologe vroeg toen “Wat wil je dan wel?”

Dat was de beste vraag die ze kon stellen. Het was dé vraag waar ik nog geen antwoord op had. Maar ik wist ook dat het stellen van die vraag me de opening gaf naar mogelijkheden.

Met die vraag ging ik naar een NLP-coach. In een sessie van 1,5 uur was ik ineens 10 stappen verder op weg naar m’n herstel. Dit leverde me niet direct het volledige antwoord op, maar het was het begin van nieuwe mogelijkheden ontdekken die bij me pasten. Het was de start van het ontdekken van mijn nieuwe zelf.

Helaas heb ik het toen bij die ene coachsessie gelaten. Het was nogal ver weg en ik dacht opnieuw dat ik het verder zelf wel kon. En natuurlijk kon dat ook. Maar achteraf gezien had ik het proces naar mijn nieuwe, ontspannener zelf ontzettend kunnen versnellen als ik me langduriger had laten begeleiden door een goede coach.

 

Je nieuwe zelf ontdekken

Daarom werk ik alleen met een coachingstraject van meerdere sessies. Je nieuwe zelf ontdekken doe je niet van de ene op de andere dag. Er is geen instant oplossing. Het helpt niet als ik of iemand anders je vertelt wat je moet doen. Het is een proces van binnenuit. Je kunt dit proces wel enorm versnellen met behulp van goede begeleiding.

Herken jij je in de zoektocht naar je nieuwe zelf? Zet dan nu de stap om dit proces te versnellen en je open te stellen voor nieuwe mogelijkheden met begeleiding van een coach. Kijk voor meer informatie over mijn coachingstraject op vrijlevencoaching.nl/verdernajeburn-out

Wil jij graag inspiratie en tips voor een vrijer en ontspannener leven?

Ik deel regelmatig mijn inzichten en tips voor een lichter leven ná burnout.
Meld je hieronder aan, dan ontvang je alle nieuwe tips voortaan automatisch in je mailbox.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog even dit afmaken…? Of de boel de boel laten?

Een van de moeilijkste lessen én tegelijkertijd de belangrijkste les die ik met vallen en opstaan heb geleerd door m’n burn-out is om beter te luisteren naar m’n lichaam. Vooral m’n gevoel in m’n hoofd. Soms voel ik weer even dat gevoel in m’n hoofd dat ik ook had...

Veranderen is een heldendaad!

Laatst las ik over de heldenreis in een boek over coaching. Het bijzondere is dat ik vervolgens overal stuitte op ‘De heldenreis’. Op Social Media en in een tijdschrift dat ik gratis kreeg. Als dit soort synchroniciteit op mijn pad komt, blijft het me bezig houden. Ik...

Het verschil dat hét verschil gaat maken

Goede voornemens? Kies er één! 2019 is begonnen. Het begin van een nieuw jaar geeft het gevoel van nieuwe mogelijkheden en kansen. Niet voor niks maken mensen graag goede voornemens aan het begin van een nieuw jaar. Tot nu toe maakte ik nooit specifieke voornemens per...

Hersteld van burn-out en nu?

Regelmatig op 't randje van een nieuwe burn-out Als je weet hoe het voelt om een burn-out te hebben, wil je dat niet nog een keer meemaken. Toch is het niet zeldzaam dat het mensen meerdere malen overkomt.  Na mijn burn-out in 2007 heb ik me ook regelmatig op het...

Back to basics

Het geeft heel veel rust en ontspanning als in de basis alles op orde is. Bijvoorbeeld, dat de rekeningen op tijd worden betaald, dat je overzicht hebt over je afspraken, dat je de dingen die je nodig hebt op de goede plek liggen en makkelijk kunt vinden.

Met je vuist op tafel

Met je vuist op tafel   Harmonie Mensen die gevoelig zijn voor burn-out houden vaak van het harmoniemodel. Althans dat kom ik vaak tegen. Er is een neiging om je niet te hard uit te spreken om conflicten te voorkomen; Voor je burn-out liep je wellicht al...

Het hooi op mijn vork werd een hele hooiberg

Toevallig of niet, in de week van de werkstress, had ik er zelf last van….. Afgelopen week heb ik me op Facebook nog zitten opwinden over de negen tips die uit onderzoek naar voren waren gekomen om het werkplezier te verhogen.  Geen enkele tip was gericht op de...

Ik had een aanpassings-stoornis

Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld. De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de zomervakantie. Ik dacht dat die drie weken vakantie wel genoeg zouden zijn om er weer bovenop te komen. Maar ook na die...

Ruimte in je huis, ruimte in je leven

“Als je de hele tijd onrustig bent, maar niet weet waarom, probeer dan eens je spullen op te ruimen” – Marie Kondo   Sinds ik het boek “Opgeruimd” van Marie Kondo heb gelezen zie ik het niet meer als een noodzakelijk kwaad, maar een leuke noodzakelijkheid om goed...

Mag jij ziek zijn van jezelf?

Vorige week had ik de griep. Niet leuk. Het gaf me wel te denken Het hielp me om meer bij mezelf te komen. Zo'n griep is geen toeval. Eigenlijk wist ik best dat ik meer rust moest nemen. Ik was al in m'n agenda gaan kijken wanneer ik vakantie kon plannen en ik zorgde...

Het is een uitdagende tijd. Hoe ga je daar mee om?

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben nu zo veel impact op ons leven dat ik graag met je wil delen hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je uit deze ervaring iets positiefs kunt halen. Vorige week deelde ik er al een bericht over op social media. Ik moet...

Sleutels, stress en hartkloppingen

Een groot deel van mijn leven was het heel normaal dat ik m’n sleutels niet kon vinden. Zo goed als elke ochtend was het vaste prik. Klaar om te vertrekken, maar verrek, waar zijn m’n sleutels? Paniek….. “Nu kom ik te laat!” “Wat ben ik toch een stommeling!”, “Waarom...

Vrij oversteken

Vandaag realiseerde ik me ineens dat ik m’n recht op vrij oversteken neem Ik liep op m’n gemak over een zebrapad. Links wachtten twee automobilisten geduldig en van rechts kwam een stadsbus die ook rustig stil bleef staan tot ik aan de overkant was. Ik realiseerde me...

Lucht in je leven

Naar de sauna, een massage, yoga. Het is allemaal heel goed om te doen als je wilt (leren) ontspannen. Ik kan het je zeker aanraden! Maar uiteindelijk zitten we elk moment van de dag met onszelf opgescheept. Hoe zou het zijn als je dan ook elk moment kunt kiezen voor...

Verbinding door jezelf te zijn

In een podcast hoorde ik een mooi inzicht: verbinding en authenticiteit zijn beide essentiële levensbehoeften van de mens. Angst voor afwijzing Het stukje van het gesprek hierover gaat over dat we hierdoor vaak in een spagaat komen. Want iedereen heeft als kind wel de...