Regelmatig hoor ik van mensen die een burn-out hebben gehad “Ik ben nog steeds niet de oude”.
Maar dat is nou net de crux. Als je weer de oude zou worden is de kans groot dat je ook je oude patronen weer aanneemt die er voor zorgden dat je een burn-out kreeg.

Als jij ook het gevoel hebt dat je nog niet de oude bent, bedoel je volgens mij dat je nog niet weet hoe je jezelf kan zijn op een nieuwe manier.

Mezelf op een nieuwe manier

Toen ik een burn-out zat ging ik een aantal keren naar een psychologe. Het was voor mij totaal nieuw om met een professional die mij verder niet kende te praten over mijn problemen. Dat zij de tijd en aandacht voor mij had raakte me enorm. Ik vond het zo bijzonder en het ontroerde me. Als ik daar vandaan kwam stroomden m’n tranen. Enerzijds omdat ik die hulp nodig had, anderzijds omdat die hulp er ook voor me was.

Tot dan toe was ik gewend om m’n problemen zoveel mogelijk alleen op te lossen. Ik sprak er wel over met mensen die me nabij stonden, maar van binnen voelde ik toch altijd dat ik het zelf moest doen. Meestal deelde ik mijn ‘dingen’ pas als ik zelf al redelijk op een rijtje had wat er aan de hand was.

In de gesprekken met de psychologe was het niet anders. Ik kon haar haarfijn uitleggen wat er aan de hand was. Het was fijn om mij zo uit te kunnen spreken naar een professional. Ik had m’n verhaal verteld en een luisterend oor gehad. Tegelijkertijd was dat ook het manco.

Doordat ik mijn verhaal zo goed kon vertellen wekte ik de indruk dat ik het allemaal wel redelijk op orde had en goed bezig was met mijn herstel. Mijn eigen inzichten werden grotendeels bevestigd door de psychologe. Het effect daarvan was echter minimaal. De winst was dat ik mijn verhaal deelde, maar de dingen die me belemmerden om echt te kunnen herstellen kwamen niet aan het licht.

Totdat ik er zelf mee kwam. Ik vertelde haar dat ik niet vrolijk werd van het beeld dat ik had van m’n toekomst. Ik dacht dat ik voortaan een heel gestructureerd en rustig leven moest gaan leiden om beter met stress om te kunnen gaan. Ik zag een saai en gezapig leven voor me. Een leven waarin ik alles netjes op orde zou hebben, maar waarin weinig ruimte was voor uitspattingen en leuke nieuwe uitdagingen. Ik kon mezelf niet verenigen met het beeld dat ik had van die persoon. Dat was ik niet.

 

Wat wil je dan wel?

De psychologe vroeg toen “Wat wil je dan wel?”

Dat was de beste vraag die ze kon stellen. Het was dé vraag waar ik nog geen antwoord op had. Maar ik wist ook dat het stellen van die vraag me de opening gaf naar mogelijkheden.

Met die vraag ging ik naar een NLP-coach. In een sessie van 1,5 uur was ik ineens 10 stappen verder op weg naar m’n herstel. Dit leverde me niet direct het volledige antwoord op, maar het was het begin van nieuwe mogelijkheden ontdekken die bij me pasten. Het was de start van het ontdekken van mijn nieuwe zelf.

Helaas heb ik het toen bij die ene coachsessie gelaten. Het was nogal ver weg en ik dacht opnieuw dat ik het verder zelf wel kon. En natuurlijk kon dat ook. Maar achteraf gezien had ik het proces naar mijn nieuwe, ontspannener zelf ontzettend kunnen versnellen als ik me langduriger had laten begeleiden door een goede coach.

 

Je nieuwe zelf ontdekken

Daarom werk ik alleen met een coachingstraject van meerdere sessies. Je nieuwe zelf ontdekken doe je niet van de ene op de andere dag. Er is geen instant oplossing. Het helpt niet als ik of iemand anders je vertelt wat je moet doen. Het is een proces van binnenuit. Je kunt dit proces wel enorm versnellen met behulp van goede begeleiding.

Herken jij je in de zoektocht naar je nieuwe zelf? Zet dan nu de stap om dit proces te versnellen en je open te stellen voor nieuwe mogelijkheden met begeleiding van een coach. Kijk voor meer informatie over mijn coachingstraject op vrijlevencoaching.nl/verdernajeburn-out

Wil jij graag inspiratie en tips voor een vrijer en ontspannener leven?

Ik deel regelmatig mijn inzichten en tips voor een lichter leven ná burnout.
Meld je hieronder aan, dan ontvang je alle nieuwe tips voortaan automatisch in je mailbox.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Sta regelmatig stil bij je verlangens. Is het nog goed zo of verwaarloos je jezelf op bepaalde vlakken?

Stop met je te verantwoorden

Stop met je steeds te verantwoorden. Het werkt namelijk averechts. Voor jezelf en voor degene aan wie je je probeert te verantwoorden. Je hoeft niet altijd aan anderen uit te leggen waarom je doet wat je doet, of waarom je iets niet doet. Toen ik me dat ging...

Lucht in je leven

Naar de sauna, een massage, yoga. Het is allemaal heel goed om te doen als je wilt (leren) ontspannen. Ik kan het je zeker aanraden! Maar uiteindelijk zitten we elk moment van de dag met onszelf opgescheept. Hoe zou het zijn als je dan ook elk moment kunt kiezen voor...

Nog even dit afmaken…? Of de boel de boel laten?

Een van de moeilijkste lessen én tegelijkertijd de belangrijkste les die ik met vallen en opstaan heb geleerd door m’n burn-out is om beter te luisteren naar m’n lichaam. Vooral m’n gevoel in m’n hoofd. Soms voel ik weer even dat gevoel in m’n hoofd dat ik ook had...

Emotie is deels een expressie van het lichaam

"Sta rechtop, met je schouders naar achteren" Dat is de eerste regel die Jordan B. Peterson adviseert in zijn boek ’12 regels voor het leven’. Nou hou ik juist niet zo van leefregels die een ander je adviseert. Ik geloof dat het er juist om gaat dat je ontdekt wat...

Last van chaos in je hoofd? Begin praktisch!

Als je een burn-out hebt meegemaakt is het fijn om schoon schip te maken met wat je niet meer dient en je bewust te worden van wat je nu wel wilt. Praktisch opruimen kan daar ontzettend bij helpen.

Marieke heeft een nieuwe manier gevonden om dingen te doen

Voor haar burn-out had Marieke haar leven heel goed onder controle en kon ze ook heel veel aan. Ze leidde een druk en veelzijdig leven en hield minstens tien ballen tegelijk in de lucht.

Dankbaarheid is een krachtige emotie

Vorig weekend heb ik wat plantjes bijgekocht voor een plantenpot waarin nog niks stond. Ik kan zo genieten van mijn kleine stadstuintje! Dan voel ik me echt tevreden en dankbaar voor het leven dat ik kan leven. Dankbaar voor de plek waar ik woon. M’n lieve katten...

Sleutels, stress en hartkloppingen

Een groot deel van mijn leven was het heel normaal dat ik m’n sleutels niet kon vinden. Zo goed als elke ochtend was het vaste prik. Klaar om te vertrekken, maar verrek, waar zijn m’n sleutels? Paniek….. “Nu kom ik te laat!” “Wat ben ik toch een stommeling!”, “Waarom...

Veranderen is een heldendaad!

Laatst las ik over de heldenreis in een boek over coaching. Het bijzondere is dat ik vervolgens overal stuitte op ‘De heldenreis’. Op Social Media en in een tijdschrift dat ik gratis kreeg. Als dit soort synchroniciteit op mijn pad komt, blijft het me bezig houden. Ik...

Met je vuist op tafel

Met je vuist op tafel   Harmonie Mensen die gevoelig zijn voor burn-out houden vaak van het harmoniemodel. Althans dat kom ik vaak tegen. Er is een neiging om je niet te hard uit te spreken om conflicten te voorkomen; Voor je burn-out liep je wellicht al...

Het is een uitdagende tijd. Hoe ga je daar mee om?

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben nu zo veel impact op ons leven dat ik graag met je wil delen hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je uit deze ervaring iets positiefs kunt halen. Vorige week deelde ik er al een bericht over op social media. Ik moet...

Het hooi op mijn vork werd een hele hooiberg

Toevallig of niet, in de week van de werkstress, had ik er zelf last van….. Afgelopen week heb ik me op Facebook nog zitten opwinden over de negen tips die uit onderzoek naar voren waren gekomen om het werkplezier te verhogen.  Geen enkele tip was gericht op de...

Vrij oversteken

Vandaag realiseerde ik me ineens dat ik m’n recht op vrij oversteken neem Ik liep op m’n gemak over een zebrapad. Links wachtten twee automobilisten geduldig en van rechts kwam een stadsbus die ook rustig stil bleef staan tot ik aan de overkant was. Ik realiseerde me...

Mag jij ziek zijn van jezelf?

Vorige week had ik de griep. Niet leuk. Het gaf me wel te denken Het hielp me om meer bij mezelf te komen. Zo'n griep is geen toeval. Eigenlijk wist ik best dat ik meer rust moest nemen. Ik was al in m'n agenda gaan kijken wanneer ik vakantie kon plannen en ik zorgde...