Yoga is een mooie manier om tot rust te komen en te ontspannen. Door yoga leer je ook te zijn met wat er is in het moment.
Juist op de yogamat kan je je daardoor hyper bewust worden van hoe je jezelf afleidt. Dat had ik deze week. 

Uiterlijk rustig, maar innerlijk onrustig


Ik lig op m’n matje halverwege de yoga-les als ik me plotseling afvraag ‘heb ik mijn telefoon wel stil gezet?’.
 

Opeens is er onrust, terwijl ik vlak daarvoor nog zo heerlijk gefocust was op de oefeningen. Ik onderdruk m’n reflex om naar m’n tas te grijpen waar m’n telefoon in zit, want dan zou ik mijn mede cursisten ook uit hun concentratie halen. Dus ga ik uiterlijk rustig door met de oefening waar we mee bezig zijn en wacht ik innerlijk onrustig op een goed moment om m’n telefoon te checken. 

Stress door oppoppende gedachten


Heb jij ook wel eens dat iets plotseling een probleem wordt als je er aan denkt juist op momenten dat je het niet kunt oplossen?

Je kunt dan natuurlijk proberen om er niet meer aan te denken, maar dat lukt meestal niet. Bovendien is ‘je kop in het zand steken’ vaak niet de beste methode om uit de problemen en stress te blijven. Maar wat dan wel?

Door dit voorval tijdens de yogales ontdekte ik dat ik in zo’n geval een aantal stapjes doorloop:

  1. Ik constateer dat mijn plotselinge stress is ontstaan door de gedachte, want vlak daarvoor had ik nog nergens last van (toen was ik nog lekker geconcentreerd bezig met mijn yoga-oefeningen).

  2. Vervolgens beslis ik of dit wel of niet het juiste moment is om het probleem op te lossen (in mijn geval vond ik het het niet waard om de anderen uit hun concentratie te halen).
  3. Zo ja, dan los ik het op. Zo nee, ik bedenk nuchter hoe groot het probleem eigenlijk is (Mijn gedachten vanavond: Hoe groot is de kans dat iemand mij nu belt? De kans is ook groot dat m’n geluid al uitstaat.
  4. Als er dan nog een probleem over is accepteer ik het (mogelijke) effect van het feit dat ik het nu niet kan oplossen. (Hoe erg is het eigenlijk als mijn telefoon nu begint te rinkelen? Dat gebeurt iedereen wel eens, dus zo’n ramp is het nou ook weer niet!)

Neem je gedachten wat minder serieus


Ik voelde me na deze stapjes, die bliksemsnel door me heen gingen, een stuk rustiger. Toen de yogadocente de volgende oefening voordeed heb ik m’n telefoon even gecheckt. Wat denk je? Die bleek dus gewoon al op stil te staan.

Veel stress gedurende de dag ontstaat door oppoppende gedachten over wat er allemaal mis kan gaan. Je kunt proberen dit soort gedachten te voorkomen door alles nauwgezet onder controle te houden, of je kunt er voor kiezen je gedachten iets minder serieus te nemen. 

Die laatste optie is mijn keuze als mijn gedachten weer met mij aan de haal willen gaan. 

Welke gedachten bezorgen jou regelmatig stress, terwijl er eigenlijk niet zo heel veel aan de hand is? Bijvoorbeeld in de file, tijdens een meditatie of net zoals bij mij tijdens een yogales. Wil je het met me delen?

Verbinding door jezelf te zijn

In een podcast hoorde ik een mooi inzicht: verbinding en authenticiteit zijn beide essentiële levensbehoeften van de mens. Angst voor afwijzing Het...

Emotie is deels een expressie van het lichaam

"Sta rechtop, met je schouders naar achteren" Dat is de eerste regel die Jordan B. Peterson adviseert in zijn boek ’12 regels voor het leven’. Nou...

Met je vuist op tafel

Met je vuist op tafel   Harmonie Mensen die gevoelig zijn voor burn-out houden vaak van het harmoniemodel. Althans dat kom ik vaak tegen. Er is...

Ik had een aanpassings-stoornis

Vlak nadat mijn vriend plotseling bij me weg was gegaan had ik me ziek gemeld. De eerste week ging ik nog gewoon door. Het was de week voor de...

Last van chaos in je hoofd? Begin praktisch!

Als je een burn-out hebt meegemaakt is het fijn om schoon schip te maken met wat je niet meer dient en je bewust te worden van wat je nu wel wilt. Praktisch opruimen kan daar ontzettend bij helpen.

Het is een uitdagende tijd. Hoe ga je daar mee om?

De ontwikkelingen rondom het Coronavirus hebben nu zo veel impact op ons leven dat ik graag met je wil delen hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je...

Marieke heeft een nieuwe manier gevonden om dingen te doen

Voor haar burn-out had Marieke haar leven heel goed onder controle en kon ze ook heel veel aan. Ze leidde een druk en veelzijdig leven en hield minstens tien ballen tegelijk in de lucht.

Wat staat er op jouw verlanglijstje?

Sta regelmatig stil bij je verlangens. Is het nog goed zo of verwaarloos je jezelf op bepaalde vlakken?

Rust in de chaos

Soms slaat de chaos bij mij toe Laatst was ik een afspraak vergeten. Het stond gewoon in m’n agenda, maar mijn hoofd zat te vol. Ik had die...

“Ik ben nog steeds niet de oude”

Regelmatig hoor ik van mensen die een burn-out hebben gehad “Ik ben nog steeds niet de oude”. Maar dat is nou net de crux. Als je weer de oude zou...
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial